2011. június 21., kedd

Cseresznyés clafoutis

Ahogy már írtam, Anikó, a Paprika and Paprika blog írója, játékot hírdetett, amelyre pitével vagy clafoutissal lehet nevezni. Természetesen nyeremény is jár a legjobb receptért. Erre a játékra készülve sütöttem első próbálkozásként a meggyes clafoutist, és most elkészült a beküldendő versenydarab is, amelynek a tésztáján változtattam kissé, az Erdélyi Konyha júniusi számában megjelent  Szedres - barackos tejespite receptjét követve, amelyet Ottis készített. Ottis, köszi a receptet. És ugye az ember holtig tanul, Ottis receptjéből rájöttem, hogy a clafoutis, az magyarul tejespite, legalábbis a recepteket nézve.
És ez sokkal szebb és finomabb lett mint az első, persze az is lendített rajta, hogy friss cseresznyéből készült. És a megolvadt csoki rajta, hmm...





Hozzávalók:
  • 30 - 40 dkg kimagozott cseresznye
  • 4 - 5 db Primola csokibonbon
  • 3 tojás
  • 2 dl tej
  • 10 dkg liszt
  • 3 evőkanál cukor
  • 1 tasak vaníliás cukor
  • 5 dkg vaj
  • csipetnyi só
a forma kikenéséhez
  • 1 evőkanálnyi vaj
  • 2 - 3 evőkanál kristálycukor
Elkészítés:
Először is a formát(formákat) kikentem vajjal, és megszórtam kristálycukorral. A puha vajat a cukorral simára kavartam, hozzáadtam a tojások sárgáját. A tojásfehérjéket pici sóval habbá vertem, és úgy forgattam a többi masszához, majd ezután belekavartam a lisztet, végül a tejet is hozzáöntöttem, és simára kevertem. Ezt a tejes tésztát beleöntöttem a formákba, beleszórtam a kimagozott cseresznyét és a darabokra vágott bonbont, majd előmelegített sütőben, alacsony lángon fél óra alatt megsütöttem. Nem tudom miért, de hamarabb sült mint a meggyes. Ebből az adagból is a képeken látható ovális kerámiatál, valamint két szufléforma telt meg.

8 megjegyzés:

Névtelen írta...

Nagyon guszta! Én is kérek.
:)

Emoke írta...

én is :)

Névtelen írta...

Nyami :))

Angi Angéla írta...

Nagyon guszta, biztos finom is!

Gizi írta...

Én is csatlakozom az előttem szólókhoz, és kérnék egy kis kóstolót. Látszik rajta, milyen finom szaftos lehet.

Tiffanylda írta...

Nagyon izgató látvány!:D szerintem meggyel fogom kipróbálni! Nagyot nem tévedhetek!:DDD

Éva írta...

Nagyon guszta lett !

Roza írta...

Hűű, Kati, ez istenien néz ki... Biztosan finom is... A hétvégére úgyis terveztem egy kis meggyes sütit (cseresznye már nem igen van), nagy valószínűséggel kipróbálom:)