Hozzávalók:
- kb. 40 dkg zöldborsó
- 2 sárgarépa
- 1 hagyma(én most zöldhagymával készítettem, abból 3 - 4 szál kell)
- 1 zellerlevél
- 1 csokor petrezselyemzöld
- 1 evőkanál liszt
- 1,5 dl tejföl
- só
- bors
Kb 2 l vizet főni tettem. A sárgarépát meghámoztam, apró kockákra vágtam, a hagymát felkarikáztam. Amikor a víz forrni kezdett, beletettem a sárgarépát és a hagymát, és megsóztam, borsoztam. Amikor a sárgarépa majdnem megpuhult, hozzáadtam a zöldborsót, és egy zellerlevelet. Amikor a borsó is megpuhult, a lisztet csomómentesre kevertem a tejföllel, és néhány kanál levessel, majd a leveshez kavartam. A tűzről levéve a tetejét megszórtam apróra vágott petrezselyemzölddel.
3 megjegyzés:
Ezt a levest nálunk is csak én főzöm. Édesanyám nem szokta egyáltalán. (Én a lisztet meg a tejfölt kihagytam, és a murkot, petrezselymet, mielőtt a fővő vízbe tenném, egy pici olajba előtte megdinsztelem-forma, éppen csak annyira, hogy szép, sárgás színe legyen. Szerintem a végeredmény vetekedhet egy tyúkhúslevesével akár)
Guszta :))
Kata, igen, én inkább télen szoktam előre megdinsztelni a zöldségeket a levesbe, mert a már nem annyira friss zoldségek is hamarabb megpuhulnak.
Panna, köszi.
Megjegyzés küldése