Hozzávalók:
- fél kg őzhús
- 1 hagyma
- 2 sárgarépa
- 2 petrezselyem
- 1 zeller
- 2 - 3 babérlevél
- 10 szem bors
- 1 evőkanál ecet
- só, ízlés szerint
- 1 evőkanál cukor
- 1 evőkanál liszt
- 1 - 2 dl tejföl
- citromlé vagy ecet
- 3 dl olaj
- 2 - 3 szelet szalonna
- makaróni
Elkészítés:
Az őzhúst két nappal az elkészítés előtt bepácoltam. A húst megmostam, lecsepegtettem, és egy mélyebb edénybe tettem. A zöldségeket (sárgarépa, petrezselyem, zeller) megtisztítottam, felkarikáztam, és két liter fővő vízben két babérlevéllel és a borssal fél órát főztem. Ennyi idő alatt meg is puhultak a zöldségek. Ezt a levet a zöldségekkel együtt, így forrón a húsra öntöttem, alufóliával letakartam, amikor kihűlt a hűtőbe tettem két napra, érni.
Két nap múlva a húst kivettem a pácléből, megtűzdeltem vékony szelet szalonnákkal, melléje tettem a zöldségeket, sóztam, borsoztam, tepsibe tettem, leöntöttem három dl felforrósított olajjal, aláöntöttem a leszűrt páclé felét, alufóliával lefedtem, és előmelegített sütőbe tettem. Kb. közepes lángon egy óra alatt kész van. Az utolsó tíz percben kifödtem, hogy szépen megpiruljon.
A húshoz a mártást a pácléből és a zöldségekből készítettem. A zöldségeket kicsi páclé hozzáadásával összeturmixoltam. Egy kicsi lábasban rózsaszínre pirítottam egy evőkanál cukrot, felengedtem páclével, felolvasztottam, és a pürésített zöldségekhez kavartam, ezután lisztes-tejfölös habarással besűrítettem, citromlével savanyítottam, megsóztam. Makarónival tálaltam.
8 megjegyzés:
Ebből bizony ettem volna. Egy kis borókabogyó és vörösbor, na meg Macalik-fűszerkeverék tompította volna az őzhús jellegzetes ízét.
Csatlakozom az előttem szólóhoz, ez isteni, én nagyon szeretem az őzhúst a jellegzetes ízével együtt.
KAti: kukkants be hozzánk! :)
Húúh, honnan kell azt a finom őzhúsikát beszerezni! Én simán ettem volna belőle! (Sztem olyan, mint a juhhús, fűszerekkel valószínű tompítani lehet az illatán, ízén)A vadas egyik nagy kedvencem!
Biza én is ettem volna belőle szívesen! Imádnám, de nem tudom hol lehet őzhúst találni. Szarvast már főztem, azt anno a Metroban találtam, de már évekkel ezelőtt is borzasztó drága volt!
Még sosem ettem őzhúst, csak egyszer szarvast vadasként. Honnan szerezted be, Kati?
Alíz, azt hiszem téged kellett volna kérdezzelek, te mindenre tudsz választ. Sajnos sem a borokabogyót, sem azt a fűszerkeveréket nem ismerem, a vörösbort próbáltam már vadnyúllal, de azt sem tudtam megkóstolni. Ezt a receptet Gergely Éva:Erdélyi ízek könyvében olvastam, és amit abból készítettem minden bevált. Velem van a baj.
Kata, Mária, Titi, nem tudom őzhúst árulnak-e az üzletekben, mi egy vadász ismerősünktől kaptuk ajándékba.
Mrita, én is nagyon kívántam, de egyszerűen taszított az illata, sajnos.
Gyerekként megettem én is, finom húsa van az őzikének. A nyuszi nekem sokkal erősebb vad ízű, azt bárhogy készítette Anyukám, nem ízlett, megettem, de erős intenzív íze volt.
Viszont a fácánt imádom ;-), főleg levesként, nálam a tyúklevest is lekörözi.
Megjegyzés küldése