Ezt a receptet Gergely Éva: Erdélyi ízek című szakácskönyve alapján készítettem, amit csak ajánlani tudok mindenkinek, aki szereti az erdélyi konyhát.
Hozzávalók:
- 1 nagy pulykacomb (alsó és felső egyben)
- 1 fej hagyma
- 4 sárgarépa
- 2 petrezselyem
- 1 zeller
- 1 kisebb karalábé
- 2 babérlevél
- 10 szem bors
- 1 evőkanál ecet
- só
- 2 -3 dl olaj
- makaróni
- 3 dl olaj
- 2 - 3 szelet szalonna
- 2 evőkanál tejföl
- 2 evőkanál liszt
- 1 evőkanál cukor
A combok a páclében. |
A pulykacombot két nappal az elkészítés előtt bepácoltam. A húst megmostam, lecsepegtettem, és egy tepsibe tettem, mert akkora volt a combcsont, hogy más edényembe nem fért bele. A zöldségeket (sárgarépa, petrezselyem, zeller, karalábé) megtisztítottam, kettőbe vágtam, és két liter fővő vízben két babérlevéllel és a borssal fél órát főztem. Ennyi idő alatt meg is puhultak a zöldségek. Ezt a levet a zöldségekkel együtt, így forrón a húsra öntöttem, alufóliával letakartam, amikor kihűlt a hűtőbe tettem két napra, érni.
Két nap múlva a húst kivettem a pácléből, megtűzdeltem vékony szelet szalonnákkal (betettem a bőre alá), sóztam, borsoztam, tepsibe tettem, leöntöttem három dl felforrósított olajjal, aláöntöttem a leszűrt páclé felét, alúfóliával lefedtem, és előmelegített sütőbe tettem. Kb. közepes lángon egy óra alatt kész van. Az utolsó tíz percben kifödtem, hogy szépen megpiruljon.
A húshoz a mártást a pácléből és a zöldségekből készítettem. A zöldségeket kicsi páclé hozzáadásával összeturmixoltam (olyan lett mint a babaétel :) ). Egy kicsi lábasban rózsaszínre pirítottam egy evőkanál cukrot, felengedtem páclével, felolvasztottam, és a pürésített zöldségekhez kavartam, ezután lisztes-tejfölös habarással besűrítettem, citromlével savanyítottam, megsóztam.
A makarónit sós vízben megfőztem, és ezzel tálaltam a vadas pulykacombot.
6 megjegyzés:
Jól néz ki! :) Én nagyon szeretem a vadast, erdélyit még nem is kóstoltam!, de a gyomrom vmiért annyira nem bírja. :( - E.
Én sem ettem eddig, de finom, azt hiszem még fogom elkészíteni ezt a fogást.
Nagyon jól néz ki..az ize is biztosan nagyon finom...:) ki fogom próbálni az bizti..:D
Biró Anikó, köszönöm. Nem fogsz csalódni benne.
A családunkban nagy kedvenc a vadas, gyakran kérik elkészítését szülinapra, knédlivel és dinsztelt káposztával :) Pulykával még nem készült, bár csirkéből próbáltam. Ebből egy nagy adag lemenne még ebben a trópusi hőségben is!!!!
Vicuska, bizony egy kis pulykacomb most is jól jönne.
Megjegyzés küldése