2016. május 3., kedd

Aprólék

Gyerekkorom egyik kedvenc étele. Mikor anyum csirkét, tyúkot, kacsát vagy libát vágott, mielőtt a sült vagy a leves elkészült volna, már el is készítette vagy készítettük mi a szárnyas aprólékját, s csak úgy a lábasból kenyérrel kimártottuk :)


Hozzávalók (1 - 2 személy részére): 1 csirke mája, fehérmája, szive, valmint tojások, ha az is volt benne, 2 hagyma, só, bors, kevés olaj, kis csokor petrezselyemzöld.
Elkészítése: A finomra aprított hagymát üvegesre dinszteljük az olajon, hozzáadjuk a szivet, kis vizet töltünk rá, kb 10 percig pároljuk, mert ennek több idő kell, mint a májnak. Mikor a szív megpuhult, hozzáadjuk a májat, fehérmájat, tojásokat, sózzuk, borsozzuk, megszórjuk pirospaprikával, kevés vizet töltünk rá, puhára pároljuk, majd zsírjára sütjük, végül megszórjuk a finomra aprított petrezselyemzölddel.

7 megjegyzés:

María írta...

Nagyon finom lehet! Csak egy kérdés: mi a fehér máj?

sedith írta...

María, a máj melletti hosszúkás fehér rész. CSak a házi csirkénél látható, a boltiról levágják.

Tegnapelőtt húslevest főztem, természetesen, házi tyúkból, és abban is voltak tojások. KÜlön megkészíteni nem volt értelme, belefőtt a levesbe. A lányok kicsit félve, idegenkedve kóstolták meg, de mondták, miylen finom, pont mint a tojás. Nevettünk, hiszen tojás. :)

Kati írta...

María, köszönöm, igen, sedith már megválaszolta helyettem :) A fotón a két májdarab között látható, egy fehér nyúlvány:)
Edith, igen, ha ilyenkor vagy nyáron vág tyúkot anyum előfordul hogy vannak tojások benne, pedig igyekszik nem tojóst levágni :)

María írta...

Köszönöm a választ! Olyat én galambvágáskor szoktam találni. Azt mi is belefőzzük az ételbe. Anyukám azt lépnek nevezi.

Fernel írta...

No, és hun a zúza? Legalábbis a szövegben nem találom, de lehet, hogy vak tyúk vagyok :D
Én még hozzáadom a megfogott vérét is, na az a finom falat még:D Nyuszivágás fénypontja és jutalma az aprólék :D Nyulat gyakrabban vágok, mint csirkét vagy tyúkot.

sedith írta...

Megint beleszólok, elnézést érte, Kati. :P , de a zúza szerintem azért nincs benne, mert annak nem elég enniy főzési idő, mint a fentieknek. :)

Fernel, bár a vérest szeretem, amikor először hallottam a hagymás vérről, nagyon idegenkedtem a gondolatától. Aztán egyszer Guylán, a sódarfesztiválon az is volt reggelire, és gondoltam, márpedig megkóstolom. És nagyon finom volt, kimondottan olyan, mintha májat ettem volna. Mi sosem fogtuk ki a csirke vérét, sőt még a disznóé is legtöbbször eldobódik. Az elmúlt télen viszont megtartottuk egy részét, és készítettünk egy kis véres hurkát.

Kati írta...

Sedith, semmi baj :) Igen, a zúzát a levesbe szoktuk belefőzni, mert annak több idő kell, hogy elkészüljön. A vérét is hozzá szoktuk tenni az aprólékhoz, igaz, most azért nem került bele, mert vén volt a tyúk, s anyum nem fogta ki a vérét, nem tudom miért, de amúgy mi meg szoktuk készíteni a szárnyasok vérét. Disznóvágáskor meg mindig készül véreshurka meg gömbec is, mert nagyon szeretjük, főleg a gömbecet.