2016. április 29., péntek

Rozsdás mártás

Édesanyám emlékezett, hogy édesapám felőli nagymamám régen szokott készíteni egy mártásfélét, ami nagyon finom volt, de mi sosem készítettük. Rákérdeztünk, hogy hogyan is készül, és íme itt a recept, ami nagyon, de nagyon finom, egyszerűsége ellenére.


Hozzávalók (4 személy részére): kb 80 dkg házi füstölt sonka, 2 evőkanál liszt, só, bors, pirospaprika, 2 babérlevél, 3 - 4 dl víz, 2 - 3 evőkanál citromlé (ízlés szerint), kevés olaj.
Elkészítése: A sonkát kisebb szeletekre vágjuk, az olajon fehéredésig pirítjuk, 1 - 2 dl vizet öntve rá puhára pároljuk, majd zsírjára sütjük. A húst kivesszük, melegen tartjuk. A hús zsírjába beletesszük a pirospaprikát, borsot, a lisztet, a babérlevelet, felöntjük a vízzel, folyamatosan kavargatva besűrítjük, visszatesszük a húst, végül a citromlével savanyítjuk.

2 megjegyzés:

Unknown írta...

Babérlevél helyett fokhagymát kell tenni sokkal finomabb.És mehet még mellé füstölt kolbász is. Nagyon finom. Nem kritika én így ismerem és sokszor készítem. Természetesen mindenki úgy készíti ahogy neki tetszik.

Irenke írta...

En is igy ismerem.