2015. október 19., hétfő

Halas céklaleves

Az igaz, hogy a céklaleves a szláv népek konyhájából ered, de egy kis kreativítással  egy teljesen új ízvilágú levest hozhatunk ki belőle ha halat adunk hozzá. Igazi melengető leves a hideg őszi napokra, s a színe sem elhanyagolandó.


Hozzávalók (4 – 5 személy részére): két kisebb cékla, 6 kisebb sárgarépa, 1 nagyobb petrezselyemgyökér, 2 hagyma, 2 cikk fokhagyma, 1 kisebb darab zeller (kb 10 dkg), 1 lime vagy citrom, kis csokor petrezselyemzöld, 10 dkg  csemegekukorica, 40 dkg  foltos tökehal filé, 3 – 4 evőkanál olaj, só, bors, 1 evőkanál ecet, 1 evőkanál barna cukor.
Elkészítése:
1.       Előkészítjük a zöldségeket és a lime- ot.
2.       Előkészítjük a halat és a kukoricát.
3.       A sárgarépát karikára, a perezselymet és a zellert kis kockákra vágjuk, az egyik hagymát és a fokhagymát finomra aprítjuk.
4.       A céklát kis kockákra vágjuk, a megmaradt hagymát szintén finomra aprítjuk.
5.       Az egyik hagymát és a fokhagymát üvegesre dinszteljük az olaj felén, hozzáadjuk a sérgarépát, a petrezselymet, a zellert, együtt dinszteljük, míg a zöldségek puhulni kezdenek.
6.       A megmaradt hagymát szintén üvegesre pároljuk az olaj másik felén, hozzáadjuk a céklát, az ecetet, a cukrot, kevés vizet töltve rá puhára pároljuk.
7.       A halat kockára vágjuk.
8.       A megpuhult zöldségeket összeforgatjuk, felöntjük kb 2, 5 liter langyos vízzel, mikor felforrt hozzáadjuk a kukoricát valamint a halat, sózzuk, borsozzuk, kb 6 – 7 percig együtt főzzük.

9.       Végül a kész levest a lime (vagy citrom) levével savanyítjuk, megszórjuk a finomra aprított petrezselyemzölddel.

1 megjegyzés:

Roza írta...

Kati, nem lennél olyan messze, beugrottam volna megkóstolni ezt az ételt!
Így olvasva/nézve, nagyon tetszik!:) Igaz, én minden halat, tengerit is, édesvízit is szeretem:)