2015. február 26., csütörtök

Töltött pulyka

Még karácsonyban készült, a fotó is csak evés közben, bocsi :)



Hozzávalók (kb 10 személy részére): egy 5 kg-os fiatal (bébi) konyhakész pulyka, 20 dkg szalonna, só, bors, olaj, 2 mandarin, 2 alma, 1 hagyma, 1 kisebb fej fokhagyma, 25 dkg vaj, petrezselyemzöld.
Elkészítése: A vajat szobahőmérsékleten krémesre olvasztjuk, hozzákeverjük a finomra aprított petrezselyemzöldet, a megtisztított, áttört fokhagymát. A pulykát alaposan megmossuk, a hasüregét jól megkenjük a fűszeres vajjal, sózzuk, borsozzuk, megtöltjük a cikkekre szedett mandarinnal, a felkockázott almával, a hagymával.  Ezután a pulyka bőrét megpróbáljuk fellazítani ahol lehet és megtöltjük a fűszeres vajjal, megkenjük olajjal, sózzuk, borsozzuk, megtűzdeljük szalonnával, egy nagy tepsibe helyezzük, kevés vizet töltünk alája, alufóliával letakarjuk, kb másfél órát így sütjük közepes hőfokon, majd a fóliát eltávolítjuk, és saját levével mindegyre öntözgetve még másfél órát pirítjuk alacsony hőfokon.

Megjegyzés: Sütéskor kilogrammonként fél órát számítsunk a pulyka esetében.  Sült krumplival, majonézes krumpisalátával, friss salátával tálalhatjuk.

3 megjegyzés:

csipike írta...

Nagyon finom, Keresztanyu is sütött. Én szeretem a melle húsát hidegen szendvicsben, nyami :-)

Roza írta...

Kati, nagyon guszta!

Jól vagytok? Minden rendben?
Sokat gondolok Rád!
Puszillak!

Névtelen írta...

Nagyon guszta bizony!

Játékra hívlak:
http://habvero-fakanal.blogspot.hu/2015/03/blogszuletesnapi-nyeremenyjatek-2015.html