Hozzávalók (30 – 40 db – hoz) : 1 kg liszt, 5 dkg élesztő, 10 dkg cukor, 2 tojás, 5 dkg olvasztott margarin, 5 – 6 dl tej (amennyit felvesz a tészta), 1 citrom lereszelt héja, 1 tasak vaníliás cukor, csipetnyi só, porcukor a szóráshoz, olaj a sütéshez.
Elkészítése:
- Előkészítjük a tészta hozzávalóit: a lisztet, a cukrot, a tojást, a tejet, a citromhéjat.
- Az élesztőt 1, 5 dl langyos tejben, 1 evőkanál cukorral és liszttel elkeverve, meleg helyen fölfuttatjuk.
- A liszt közepébe mélyedést készítünk, hozzáadjuk a tojást, a cukrot, a citromhéjat, a sót és fölfuttatott élesztőt.
- Fokozatosan hozzáadjuk a megmaradt tejet, amennyit a tészta felvesz, és egy fakanál segítségével a hozzávalókból lágy tésztát verünk.
- Végül hozzáadjuk az olvasztott, de nem forró margarint, és a fakanál segítségével szintén hozzádolgozzuk, míg egynemű masszát kapunk.
- A kész tésztát meglisztezzük, konyharuhával letakarva, meleg helyen duplájára kelesztjük.
- A megkelt tésztát egy tiszta asztalterítőre borítjuk, kézzel 2 – 3 cm vastagra huzogatjuk, fánkszaggatóval vagy borospohárral kiszaggatjuk.
- A kiszaggatott pánkókat hagyjuk ismét duplájára kelni.
- A megkelt pánkókat forró olajban, mindkét oldalukon pirosra barnára sütjük, porcukorral megszórva tálaljuk.
10 megjegyzés:
Finom is a pánkó, hát még ha anyu keze munkája is benne van!:)
Pánkó....Ezt a nevet még sosem hallottam,de hmm,de finom lehet!
Sajnos kislegény tejérzékeny,így sem tej,sem margarin..(
Az bizony, a gyerekkori pánkó :)
Jól jön egy kis fánk bármikor, mi is nagyon szeretjük. A nagymamám gyerekkoromban mindig pampuskának hívta, de a pánkó elnevezést is hallottam már. Szép pirosan mosolyognak a tálon.
Egész évbe lehet pánkót sütni/enni. :) Én minden héten (nem akarom azt mondani, hogy minden nap :D ) megtudnám enni. Nagyon szépek lettek! :)
Mar reg nem sutottem pankot! Nagyon szepek lettek!
Nekem nem kell feltétlenül farsang a fánkhoz, így jöhetne máris! ;-))
Jó ez a név, pánkó, olyan mesebeli:)Nagyon ügyes az anyukád, az ényém is a mestere volt a fánksütésnek:)Szép hétvégét!
Nagyon szép neve van felétek, és nagyon guszta is! :)
Köszi Lányok, bocsi, hogy csak most válaszolok:)
Megjegyzés küldése