2014. január 2., csütörtök

Hájszélyes

Kicsit eltűntem az utóbbi hónapban, ami nem jelenti azt, hogy nem főztem/sütöttem, sőt, csak valahogy nem igazán volt kedvem beírni, vagy egyáltalán fotó sem készült róla (az ünnepi étkezéseket nem akartam fotózással zavarni) vagy olyat főztem, ami már szerepel a blogon. De azért van néhány recept a tarsolyomban, hiszen már karácsony előtt megvolt a disznóvágás nálunk, ahol segítettem, figyeltem s fotóztam is közbe. Most egy olyan recept következik, ami a mi családunkban is már ritkán készül, de az én és a ti kedvetekért most nagymamám, nagynéném, anyum segítségével elkészítettük, meg is ettük karácsonykor, isteni finom volt. A hozzávalókat nem tudom grammra pontosan megadni, mindannyian tudjátok ilyen recepteknél nem nagyon lehet, hisz mindent szemre mér az igazi háziasszony.


Hozzávalók: a disznó hájának szélén található vékony húsos rész, a disznó hájáról lefejtett vékony hártya amibe göngyöljük, főtt rizs, só, bors, csomborliszt (szárított csombor lemorzsolva, átszitálva).
Elkészítése: A disznó hájának szélén található vékony húsos részt levágjuk, ez maga a hájszély. A hájról óvatosan lefejtjük a rajta található hártyát, ebbe fogjuk belegöngyölni a hájszélyest. Régebb a hájszélyest a disznó alaposan megmosott, megtisztított vastagbelébe töltötték, de annak megtisztítása egy asszonynak szinte egész napi munkája, így ma nem nagyon vállalkozik rá senki, ehelyett a hájról lefejtett hártyába göngyöljük.
Egy nagyobb vágódeszkára kiterítjük a hártyát valamint mellé a hájszélyet. A hájszélyet sózzuk, borsozzuk, csomborliszttel bőven fűszerezzük, vékonyan megszórjuk főtt rizzsel, amit szintén sózzunk, borsozzunk, csomborliszttel fűszerezünk, mert az adja a jó ízt neki. Ezután hosszában feltekerjük, belegöngyöljük a hártyába, s hogy ne essen szét átkötözzük vastag fonallal. Az így elkészített hájszélyest a májas főzővizében megfőzzük, 2 - 3 napig hideg helyen szikkadni hagyjuk, majd megfüstöljük. Töltött káposztába vagy Lucskosba főzzük bele.

A hájszélyes elkészítése lépésről - lépésre képekben:










13 megjegyzés:

Éva írta...

Napokban gondoltam rád éppen hogy mi van veled? Már azt hittem hogy Párod után mentél. Nem ismerem ezt a hájszélest de biztos finom akár káposztába vagy ahogy látom így felszeletelve is jó lehet. Boldog új évet kívánok Neked és kedves családodnak!

Az amatőr hagyományörző írta...

Nagyon érdekes bejegyzés ,jó régi hagyományos étel , mifelénk /Szatmáron / ezt a fajta húst úgy hívják hogy:hájfekvés . Gratulálok az érdekes bejegyzéshez !

Gerdi írta...

Nagyon szeretem ezeket a bejegyzéseidet (is)! Mifelénk nem készítettek ilyet, de sok más készült disznóvágás idején, amik receptjét sajnos nem tudom. Igaz, a disznóvágások is elmaradtak.
Boldog új évet kívánok Nektek!

Hankka írta...

Még soha nem hallottam róla, és gyerekkori emlékeim szerint - amikor még mi is vágtunk disznót - nem is készítettünk ilyen finomságot. A leírás és a fotó alapján finom lehet! :)

HajniZoli írta...

Gyűjtögeted látom a finom házi recepteket:) gyerekkoromban vágtunk mi is disznót, de mostanra már elmaradt sajnos.
Különleges, számomra eddig ismeretlen receptet hoztál.

sedith írta...

Milyen jó, hogy ötletet adtam hozzá, ugye? Azóta én is lefotóztam nénéméknél, és Adél is készített. Nálunk viszont nem éppen így készül, és bélbe töltik. Annál jobb, legalább többféle változat lesz egy receptre. :)

trollanyu írta...

Még a nevet sem hallottam, nem is kóstoltam, de nagyon jól hangzik:) Régen otthon nálunk is volt disznóvágás minden évben, de jó is volt:)

teller-cake írta...

Micsoda különleges, értékmegőrző bejegyzés! Ha ilyenekkel jössz, megbocsátható hogy kicsit pihentetted a blogot... :-DDD Szívesen megkóstolnám! Tudod mit, anyóséknál február elején lesz disznóvágás, átküldöm neki a receptet hogy ismerkedjen, barátkozzon vele. :)

Blogkonyha írta...

Milyen furcsa és különleges recept. Sosem hallottam még róla. Megkóstolnám...

Vicuska írta...

Én is örömmel gyarapítom a kóstolók számát, de finom lehet!!!

Kati írta...

Éva, köszönöm, hogy gondoltál rám, sajnos nem mentem, itthon vagyok.
Igen mindenféle képpen finom ez a hájszélyes:) Köszi:)

Az amatőr hagyományőrző, már vártalak, tudtam, hogy ez a recept tetszeni fog neked, hiszen igazán hagyományos, valamint megtanultam akkor egy új nevét is tőled:) Köszönöm:)

Gerdi, köszi, jól estek a szavaid, felénk sem készítik már mindenhol ezt a hájszélyest, de hátha most még megtetszik valakinek:) Köszi:)

Hankka, eddig nálunk sem készült, csak a nagyszüleimnél, de ők mindig készítették régebb:) Most mi is elkészítettük:) Tényleg nagyon finom. Köszi:)

HajniZoli, igen, ezeknek most van itt az ideje, később nem lesz rá mód:) Köszi:)

sedith, igen, itt is köszönöm az ötletet, s hogy így mi is felelevenítettük. Gondoltam, hogy azóta ti is elkészítettétek:) Köszi:)

trollanyu, én a tegnap voltam a második disznóvágáson ezen a télen, de a jóból is megárt a sok:) Köszi:)

teller - cake, hátha kedvet kapnak hozzá:) Köszönöm szépen, jól estek a szavaid:) Tényleg finom:)

Illéskrisz, én is most ettem életemben először:) Köszi:)

Vicuska, bizony finom volt:) Köszi:)

marisz57 írta...

Én a nővéremnél ettem ilyet Szabolcs megyében, régebben (sajnos ő már 8 éve nem él), de nem ez volt a neve. Ha eszembe jut ők minek hívták, megírom.

Kati írta...

marisz57, sajnálom. Ha eszedbe jut, írd meg majd.