Ismét egy Jamie -ötletet hoztam magyarosítva, nagyon finom, melengető krémleves a hideg téli napokra. És azon a vidéken ahol főznek almalevest szárnyashússal (majorsághússal) nagyon jól tudják, hogy a zellerzöld elengedhetetlen a magyar almalevesből is. Próbáljátok tehát ki, nagyon finom:)
Hozzávalók (2 személyre): 6 - 7 alma, 10 dkg zeller, 1 liter csirke alaplé (1 csirke csontos részeiből), 1 dl natúr joghurt vagy tejföl, só, kevés zellerzöld, 2 evőkanál olívaolaj, 1 marék pirított dió a tálaláshoz.
Elkészítése: Elkészítjük az alaplét, a csontos csirkehúst 1 liter vízben, picit megsózva puhára főzzük, leszűrjük.
Az almát és a zellert is megmossuk, meghámozzuk, kisebb szeletekre vágjuk. Az olívaolajat felforrósítjuk, hozzáadjuk az almát és a zellert, kissé átforgatjuk, majd felöntjük az alaplével, ízlés szerint sózzuk, ha nem elég sós, hozzáadjuk a zellerzöldet, lassú tüzön puhára pároljuk. Amikor megpuhult kivesszük belőle a zellerzöldet és botmixerrel pépesítjük, hozzákeverjük a joghurtot, pirított dióval a tetején tálaljuk.
15 megjegyzés:
Csodaszép lett, bármikor elfogadnék egy tányérkával! :) Nálunk is szokott készülni, pluszban még egy kis krumpli is kerül bele, szeretjük! :) Egy kérdés: mi az a majorsághús? :)
A zellerleves a legízletesebb levesek egyike, én nagyon szeretem. Almával, dióval hihetetlenül finom lehet. Én is kíváncsi vagyok a majorsághúsra, még sosem hallottam róla.
De jól néz ki! A majorsághús az a szárnyas, ugye?
Nagyon gusztusosan tálaltad! Ez így van, a majorsághúsos almaleves csakis zellerlevéllel készülhet. Eddig fel sem merült bennem, hogy a majorság szó csak Erdélyben használatos... Igen, az a szárnyas:-)
Nagyon jó leves! Almából nem csak süteményeket készíthetünk sokféleképpen, hanem leveseket is. Ettem már csomborral is, fahéjjal-citromhéjjal is, ez a húsos is tetszik.
Ó,de guszta!:)
A zellert imádom,de még almalevesben nem próbáltam,talán,mert felénk csomborral főzik.
Ez felmelegítene az esős napokon...:)
Kati, imádom a finom zeller, és alma krém levesedet. Gyönyörüen mutatós, és a fotód szuperb!
Emlékszem egy pár éve sokszor néztem a Jaime főző müsorát a T.V.n de azóta már sokkal elfoglaltabb és más fajta nagyobb dolgokkal van elfoglalva, de még most is tetszenek a receptjei!
A Halloween muffinok is nagyon helyeskék, na persze meg a füge, és sajt kreációd is. Itt borzasztó drága a friss füge...Californiábol küldik, de csak disznek vagy kostolónak lehet használni, annyira drága!
Puszillak
Akkor ez olyan ízű, mint a waldorf saláta. Ötletes levesként ;-)
Megint tanultam egy új szót a majorsághúst.
Hankka, köszi:) A majorság a szárnyasokat jelenti nálunk:)
Az alma nekem is jöhet minden mennyiségben, nyersen, sütve, főzve egyaránt:) A majorság a szárnyasokat jelenti nálunk:) Köszi:)
Katalin, köszi:) Igen, a szárnyas:)
Gerdi, ugye akkor nálatok is kötelező benne a zellerlevél?:) Szárnyas bizony :) Köszi:)
HajniZoli, a húst nem tettem bele a levesbe, azt külön tálaltam, csak az alaplével készítettem a levest, de mi amúgy hagyományoson szárnyashússal főzünk almalevest, csak nem krémlevest. Csombort pedig az aszalt alma levesbe szoktunk tenni. Köszi:)
Edó, köszike:)
Márti, köszi, nálunk az aszalt almából főzött levest ízesítik csomborral.
Teller - cake, az biztos:)
Elisabeth, köszi:) Hát Jamie nálam mindig kedvenc marad:) Én csak a szakácskönyveit ismerem.
A füge nálunk is drága nagyon, én is csak pár darabot vettem:) Puszi:)
Csipike, na látod olyan salátát nem ettem még, ki kell próbáljam:) Köszi:)
Elkészíteném, de ezekből a mifelénk kapható "mű" csirkékből inkább nem csinálok alaplevet... Azért nem adom fel, mert van a faluban biztos eladó, igazi csirke is!
Tiffanylda, azokból én sem ajánlom, de hátha találsz házit is:) Köszi
Én az almalevest füstölt oldalassal nagyon-nagyon szeretem (kár, hogy Zuram nem)... másképp nem :( de gyerekkoromban mamám csomborddal készítette. Ti szoktatok?
Minden szárnyast majorságnak neveznek!
Megjegyzés küldése