Hozzávalók: 3 - 4 összmarék friss reteklevél, 5 darab hónapos retek, 3 - 4 cikk fokhagyma, 4 - 5 evőkanál tejföl, 1 dl natúr joghurt, 1 tojássárgája, kis csokor kapor, só.
Elkészítése: Kb fél liter vizet főni teszünk. A reteklevelet folyó víz alatt átmossuk, kissé megvágjuk, amikor a víz forr beledobjuk. Hozzáadjuk az apróra vágott fokhagymát, sózzuk. Amikor a levelek majdnem kész vannak hozzáadjuk a karikára vágott retket is, pár percig együtt főzzük, amíg a retek roppanós lesz. A tojássárgát elkeverjük a tejföllel és a joghurttal és a leveshez adjuk. Hagyjuk újraforrni, majd a tetejére apróra vágott kaprot szórunk.
12 megjegyzés:
Krémlevesnek egyszer kipróbáltam, nem jött be senkinek. Szerintem így sokkal finomabb, hasonló a saláta leveshez. Retekkel különleges is.
Idén én is fel tudtam használni a reteklevelet! :) Nagyon finom vele a leves és bármi. Próbáld ki pesztónak is.
Micsoda ötlet, hasonlóról sem hallottam! Ráadásul idén csináltunk először kiskertet és van/lesz benne retek is. Meg is jegyzem! :)
Reteklevélből még én sem főztem levest, de már hallottam róla és nem lehet rossz! :) Egy próbát mindenképpen megér! :)
Kati ! hát majdnem egyszerre voltunk/- vagyunk egymásnál ? :)) Képzeld el, hogy olyan gyönyörű két óriási csokor retket hozott a férjem, majd megszólal. A levele fantasztikusan szépek. Reteklevélből mégén sem készítettem levest, de ezt itt most Nálad elkaptam. Bár én biztos vagyok benne, hogy krémleves formájában fogom elkészíteni, s a tetejére egy jó kis császárszalonna chipszet! Na? mit szólsz hozzá ?
Én is mindig hasznosítom a reteklevelet! Finom lehet ez a leves is!
Én még nem is hallottam erről. :)) Viszont a képen nagyon guszták!!
Nagy meglepetés, de mégsem akkora, mert el tudok képzelni finom levest a friss és egészséges retek levélböl. Szépen néz ki, és el tudom képzelni hogy finom is!
A kakaós pereced is nagyon szép, guszta és finom. Nálunk itt 12-én lesz Anyák napja!
HajniZoli, krémlevesként nem próbáltam, csak főzelékként, eddig. Viszont így tényleg hasonló a salátaleveshez, csak nem lesz olyan sűrű, mert nem lehet olyan sok reteklevelet összegyűjteni, mert fonnyad el, ha sokáig tartjuk.
sedith, én is készítettem belőle a tavaly és az idén is főzeléket, levest, de rántottába is tettem. Pesztóként nem próbáltam még, de sajnos már az idén nem is tudom, mert már kifogyott a kertből, a piaci levelében pedig nem bizok.
Viki, igen, tényleg kölcsönösen egyszerre voltunk egymásnál:) Hát a chipsszel szerintem csakis nagyon jóóó lehet:)
Zsuzska, igen tudom, te is fel szoktad használni a zöldeket:)
Erika, hidd el nagyon finom:) Köszi:)
Elisabeth, igyekszem mindent felhasználni, főleg ami zöld is, így született ez a leves:) Köszi, a pereceket Móninak köszönhetem:) Nálunk mindig május első vasárnapján ünnepeljük az Anyák napját, én is akkor köszöntöttem Anyukámat, nagymamámat.
De kipróbálnám, olyan szép csak hol vegyek reteklevelet?
Mónika, ez a kérdés:) Nekem szerencsém volt, mert a szüleim termesztenek a kertben, így kikerült.
Én is fel szoktam használni a reteklevelet.
Odaadom a nyufiknak, aztán jól bezabálok nyuszipaprikásból. Sajnos, abban a formában nem sok C-vitamin van benne :D :D
Megjegyzés küldése