2013. május 16., csütörtök

Sóskaleves csülökkel (II.)

Azért írtam oda a címbe a római kettest, mert sóskaleves már szerepel a blogon ITT, a recept ugyanaz, annyi különbséggel, hogy most nem füstölt hússal, hanem friss csülökkel készült, így másabb lett kissé az íze, kicsit tavasziasabb, mint a füstölt hússal. És most az azelőtt estéről megmaradt hideg puliszkával ettük, olyan jó volt:). Gondoltam megosztom ezt a receptet is, hátha még megtetszik valakinek, mert sóskát egész nyáron főzhetünk, ha öntözzük a töveket, újra és újra kihajt.


Hozzávalók:1 kg zsenge sóskalevél, 1 disznócsülök, só, ecet, 5 - 6 fokhagymaszár, 2 - 3 evőkanál rizs, só, kis ecet, ha nem elég savanyú, 1 tojás, 2 evőkanál liszt, 2 dl tej, kevés olaj.
Elkészítése: A húst megfőzzük, só nélkül, mert általában a csülök is elég sós.. A sóskát kissé megapróljuk, és az apróra vágott fokhagymaszárral együtt a húshoz adjuk. Amikor felforrt beleszórjuk a rizset is. Amire a rizs megfő elkészítjük az eresztéket: a tojást a liszttel csomómentesre kavarjuk, felöntjük fele vízzel, fele tejjel. Az levest a lángról félrehúzzuk, így keverjük bele az eresztéket, mert könnyen összefut. Végül ecettel savanyítjuk(de csak kóstolás után, ha szükséges, mert a sóska úgyis elég savanykás), sózzuk ha szükséges, és egy csorrintás olajat keverünk bele.

5 megjegyzés:

kisribizli írta...

Én a spenótot szoktam hasonlóan fokhagymával, ecettel készíteni, de ki fogom próbálni a sóskát is így! és persze a csülök nagyon jól hangzik benne! ;)

Erika írta...

Nem tudom, hogy van ez, de a sóskalevest nem szeretem. Viszont a főzeléket imádom. Pedig olyan jól néz ki a képen.

Viszont van egy meglepetésem a számodra, nézz be hozzám. :)

http://erika-konyhaja.blogspot.hu/

Seffer Lilla írta...

Szuper jól néz ki, szívesen megkóstolnám!

Az amatőr hagyományörző írta...

Ez a puliszka mint levesbetét nagyon érdekes , kifogom próbálni ! Mifelénk is kb. ugyanígy készül a sóskaleves , csak rizs nincs benne elemben ,egy kis főtt törtkrumplival sűrítjük ,teszünk belé egy kis savanyú tejfelt is és hát nem mindig akad hús beléje ezért csak a húsvétról eltett sonkalevet használjuk , na meg posírozott tojást teszünk bele !

Kati írta...

kisribizli, nálunk is hasonlóan készül a spenót és a saláta is, csak azokba nem kerül hús.

Rrika, ízlések és pofonok, ki mit szeret:)
Köszönöm a díjat, de ne haragudj, hogy nem adom tovább, de már rég csatlakoztam a Szavakat díjak helyett mozgalomhoz.

Csilla Andi, finom is:) Köszi:)

Az amatőr hagyományőrző, nem mindig kerül bele puliszka levesbetétnek, de salátaleves mellé is pl. hagyományoan túróspuliszkát tálalnak, jól illik a hasonló levesekhez.