Nem tudom, ti hogy vagytok vele, de én annyira szeretem a nyár elején megjelenő új leveszöldségeket, akár nyersen, akár főzve, hogy csak mind enném. Nem tudom, hogy már hazai termés-e, de a piacon vásároltam, friss, roppanós sárgarépát, petrezselymet, friss káposztát, újkrumplit, azokból készült ez a fincsi, könnyű kis leves, a szüleim kertjében termett zöldekkel.
Hozzávalók: 2 közepes sárgarépa, 1 nagyobb petrezselyem, 1 kisebb zeller, fél fej káposzta, 1 újkrumpli, 1 zöldhagyma, só, bors, 1 tojássárgája, 1 dl házi natúr joghurt, 2 kisebb lestyánlevél, nagy csokor petrezselyemzöld és zellerzöld vegyesen, kis csokor metélőhagya, kevés olaj.
Elkészítése: A leveszöldségeket, a krumpli kivételével meghámozzuk, és kis kockára, a káposztát laskára vágjuk. A hagymát felaprítjuk, a forró olajon megdinszeljük, hozzáadjuk a zöldségeket, s együtt pároljuk, amíg puhulni kezdenek. Ekkor felöntjük kb 1, 5 liter vízzel, sózzuk, borsozzuk, tovább főzzük. Amikor a zöldségek már majdnem megpuhultak hozzáadjuk a kockára vágott krumplit, valamint a lestyánt is. Amikor minden megpuhult a tojássárgát simára keverjük a joghurttal, felhígítjuk kis levessel, és a leveshez adjuk. A tetejét megszórjuk az apróra vágott zöldekkel. Le is vesszük a lángról, hogy nehogy összefusson.
15 megjegyzés:
Ilyenkor már ki vagyunk éhezve a friss vitaminra. Én is az újat veszem a régi helyett ;-), pedig a legtöbb még fóliás, nem szabadföldi termés.
Nagyon finomnak néz ki a leves ;-)
Kati, a héten nagyon szorgalmas voltál a sok finomságokkal. A fino zöldségleves, az eper saláta, a Jerk csirke, ami én elég gyakran készitek...de a finom ordá bukta...jajj, csak itt óhajozok...de szeretném megkostolni, annyira finom hogy megszéditő! Gratula az ügyességedhez. Puszillak
Nagyon finom leves lehetett a sok friss alapanyagból!
Tejföllel szoktam levest savanyítani, joghurttal még nem próbáltam. Nagyon finom lehet! Irtó guszta!
Szinte érzem az ízeket!:-) Én is tejföllel szoktam savanyítani, de kipróbálom joghurttal majd. Ordás palacsinta nagyon finom lehetett...
Szép napot!
Kedvemre való! oly annyira, hogy egyszerre mindig hatalmas fazékkal kell főzzem!
Mi is nagyon imádjuk! Köszönöm a receptet!
Nagyon finom lehet, szeretjük mi is a friss zöldségekkel készült levest. Igaz én nem szoktam hozzá tenni semmilyen tejterméket. Nagyon guszta!
Csipike, szerintem is fóliásak, de így is jobban kívánom őket, mint a régit:) Köszi:)
Elisabeth, te mindig elhalmozol dícsérettel:) Szívesen megkínáltalak volna az ordás buktával, kár hogy olyan messze vagy. Köszi, én is puszillak téged:)
Maria, bizony, ma is abból ebédeltem, nagyon finom volt:)
Illéskrisz, én is tejfölt szoktam általában használni, de amióta diétázom, sokszor igyekszem felváltani a tejfölt, meg úgy is éreztem, hogy ezzel sokkal könnyebb lenne a leves, jobban talál a friss zöldségekhez:)
Anikó, általában én is tejfölt használok, nem feltétlenül savanyítésra. Köszi, az ordás palacsinta tényleg finom volt:)
Márti, elhiszem, ahhoz képest, hogy egyedül vagyok én is jó fazékkal készítettem, nekem 3 - 4 nap kitart:)
Horváth Emerencia, szívesen:)
Éva, én sem mindig teszek hozzá tejterméket, de most így kívántam:) Köszi:)
Így vagyok ezzel én is, bár itt mindig minden kapható, télen is ugyanúgy, de azért a legtöbb dolognak nem olyan az íze, mint most:) Nagyon finom és diétás levest főztél, szép hétvégét kívánok:)
Nagyon jó ez a zöldségleves, friss lestyánnal főleg! Készítek is jövő héten egy adagot:-)
Én is imádom az ilyen leveseket! Natúr joghurtot még nem tettem levesbe, csak tejfölt és még a lestyánt sem próbáltam. Itt az ideje hát mindkettőnek! ;-)
De finom levest főztél! Nagyon jól néz ki!
Nemrég felétek jártunk, egész közel haladtunk el Rigmány alatt :) Tegnap jöttünk haza, kilenc szép napot töltöttünk Zetelakán és Torockón, persze voltunk Csíksomlyón, Gyimesbükkön és még nagyon sok csodálatos helyen, a Szent Anna tótól a Tordai-hasadékig. Amint lesz majd időm, töltöm fel az Erdélyi blogomra...
Annyira szeretem a szavaidat: "a káposztát laskára vágjuk"... :) - sosem hallottam még.
trollanyu, náűlunk is lehet télen nagyobb bevásárlóközpontokban kapni új zöldségeket, de olyan ízetlenek, ezen már érzik, hogy igazi friss. Az is akart lenni a cél, hogy kissé diétás legyen, bár ez a hétvége nem lett olyan diétás, mert végez a volt osztályom, s jöttek éjjelizenét adni, s számukra sütöttem egy csomót, s persze kóstóltam is:) DE olyan jól esett, hogy eljöttek:)
HajniZoli, én nagyon szeretem a lestyánt, használom is csorbákba főleg:)
teller - cake, a joghurt hasonló a tejfölhöz, csak diétásabb, s nem lesz annyira savanykás a leves, de nagyon finom, s a lestyíántól isteni az íze.)
Katalin, köszi:)
Igen? Közel jártatok Rigmányhoz? Meg kellett volna állnook megnézni a templom kapuját, s más látnivalók is vannak, pl jurták kinnt a legelőn.
Jó nektek, hogy kirándultatok, én is úgy mennék már egyet kirándulni, sajnos az már nem ebben az évben lesz, de nagy álmom, hogy elmenjünk a Colibita tóhoz, Beszterce megyében.
Megnézem majd a fotókat, ha feltöltöd:)
Noryta, köszi:) Sokan mondták már, hogy olyan érdekesen írok, igen, mert az erdélyi nyelvjárást beszélem:) A laskára vágás az amikor olyan vékony csíkokra vágjuk a káposztát:)
Megjegyzés küldése