2013. május 11., szombat

Húsos okroska

Az orosz konyha egy hideg remekes, ami szerintem nagyon is jól jön az ezután elkövetkező forró napokon. Próbáljátok ki, gyorsan összeállítható és nagyon finom.



Hozzávalók: 15 dkg főtt sonka, 4 főtt krumpli, 1 hagyma, 2 újhagyma, 2 uborka, kis csokor kapor, petrezselyemzöld és zellerzöld, só, bors; a levéhez: 1 evőkanál mustár, 1, 5 dl kefir, 1 dl tejföl, fél dl kovászosuborkalé (vagy  ha nincs kéznél savanyú uborka leve); a tálaláshoz: 2 főtt tojás.
Elkészítése: A meghámozott krumplit, az uborkát és a sonkát kis kockára vágjuk. A megtisztított hagymát, zöldhagymát és a zöldfűszereket finomra aprítjuk. Mindezt sózzuk, borsozzuk, alaposan összekeverjük.
A mustárt elkeverjük a kefirrel, a tejföllel, a kovászosuborkalével és a zöldségekre öntjük. Tetszőlegesen annyi vízzel hígítjuk, hogy leves állagú levet kapjunk. Alaposan összekeverjük, néhány órára a hűtőbe tesszük, hogy az ízek összeérjenek.
Tálaláskor karikára vágott tojással diszítjük, de akár jégkockát is adhatunk hozzá.
Megjegyzés: az okroska az orosz konyha különlegessége, kvasz alapú hideg leves. A kvasz szláv eredetű gabonaital, amelyet alacsony alkoholtartalma miatt gyerekek is fogyaszthatnak. Mivel nálunk kereskedelemben nem kapható kovászosuborkalével vagy citromlével helyettesítjük.

19 megjegyzés:

Edó írta...

Ez nagyon szép Kati! :)

Tálaló írta...

Nagyon tetszik:))
Az elkészítésével ennek ellenére várnom kell,egyrészt nálunk elég hűs,szeles,esős, kellemetlen idő van,másrészt kovászosuborkalé sincs egyenlőre.
De jól jön majd egy meleg nyári napon ez a klassz leves:))

Kati írta...

Edó, köszi, tőled nagyon jól esik a dícséret:) És finom is nagyon:)

Tálaló, nálunk már szinte kánikula van, így már jól jön az ilyen leves. Savanyúuborka levével is jó lesz, én most azzal készítettem, oda is írom a recepthez. Próbáld majd ki, fincsi:)

martinelli írta...

Finom lehet!

Névtelen írta...

Ezt a nyári nagy melegben biztosan kipróbálom!

Adél írta...

Nagyon jól sikerült ez a kép!! Egyre jobbak, sokat fejlődtél! Csak így tovább:)

Nea írta...

Gyönyörűűűű! Igazi kánikula leves. Vittem a receptet.

Kati írta...

martinelli, bizony az:)

Patríia, nálam is fog még készülni az biztos:)

Adél, köszi, tőled is olyan jól esik a dícséret, mint Edótól, mert tudom, ti szakmai szemmel nézitek. Köszike:)

Nea, köszi, én mindig megcsodálom a te szép fotóidat, s igyekszem én is szépeket készíteni, ha nem is mindig sikerül. Remélem zleni fog, ha kipróbálod.

Jámborné Budai Mónika írta...

Imádom a receptjeidet és ez a leves.... jövőhéten ki is próbálom:))

trollanyu írta...

De jó, a neve is tetszik:) Az orosz konyhában sok ilyen jellegű étel van, szeretem őket én is:)

Gerdi írta...

Minden összetevője finom, így biztosan szeretném. A látvány is ígéretes!
Forró napok? Nálunk most hűlt le az idő. Nem is esett jól kimenni ma. Jövő hét végére milyen idő várható tifelétek? Megyünk Csíksomlyóra, jó lenne, ha idén nem esne:-)

Chef Viki írta...

Ez eszméletlen jól hangzik! Próba fog következni!

Kati írta...

Mónika, köszi:) Majd szólj, hogy ízlett-e:)

trollanyu, igen többféle hideg levesük is van, nekem is nagyon ízlett:)

Gerdi, köszi, hidd el finom volt:)
Hát nálunk még mindig forróak a napok, ma reggel volt egy kis felhősödés, de semmi eső, bár már a hétvégére mondták a meteorológusok. Nekünk biza már nagyon kellene az eső, mert kellene ültetni, nőnek el a palántok, s jár le az idejük is.

Gerdi írta...

Éppen hétvégére jön az eső? Na jó, jöjjön, tudjatok ültetni. Mi meg viszünk esőköpenyt:-)

Noryta írta...

Ah, milyen gyönyörű sárga a tojás ott a tál szélén. :)

Kati írta...

Végül nem kellett ernyő:)

Kati írta...

Házi tojás, anyum tyúkjaitól:)

Unknown írta...

Nagyon guszta,és ízléses a kinézete!
Nagyon finom lehet,majd ki is próbálom! :)

Kati írta...

UTE Manó, Timi, úgy-e te vagy? Kipróbálhatod, nagyon ideális ebben a melegben, mert nem kell főzni:)