2013. május 15., szerda

Fenyőrügydzsem

Ismét fenyőrügy szirupot készítettem, annak melléktermékeként keletkezett valójában ez a dzsem. A fegyőrügy szirup receptjét ITT olvashatjátok nálam. Ez a dzsem nem igazán az a kenyérrel fogasztható fajta, inkább úgy képzeltem el, hogy megfázás/meghűlés idején ebből is megenni néhány kanállal, csak úgy, a szirup kiegészítéseként. De lehet sütibe is kipróbálom. Maradt benne néhány szálkásabb rügy is, pedig átválogattam, így nem lett teljesen sima, de csak nem akad a torkunkon:) A fotók nem adják vissza a dzsem színét, de kissé csúnya zöld lett:)


Hozzávalók: 30 dkg fenyőrügy, 900 ml víz, 1 citrom, 20 dkg cukor, 3 evőkanál Dzsemfix, pici befőzőpor.
Elkészítése: Úgy fogunk neki, mint a szirup készítésének. A fenyőrügyet a felkarikázott citrommal felfőzzük, egy éjszakát hideg helyen állni hagyjuk. Másnap újraforraljuk, még 10 - 15 percig főzzük. Ekkor a levét leszűrjük (s cukrot adva hozzá tovább főzzük szipurnak), csupán 2 - 3 dl levet hagyunk a rügyeken, a citromszeleteket eltávolítjuk, botmixer segítségével kissé pürésítjük, hozzáadjuk a cukrot, s még 5 - 10 percet együtt főzzük. Ekkor hozzáadjuk a dzsemfixet, 3 - 4 perc múlva levesszük a lángról, hozzákeverjük a befőzőport, s tiszta üvegekbe töltjük, szárazdunsztba tesszük.
Megjegyzés: Fenyőrügyet májusban gyűjthetünk, amikor a rügyek éppen kipattannak, még frissek, nem fásak. Több fajta fenyő rügyeit hasznosíthatjuk: lucfenyő, vörösfenyő, ezüstfenyő, erdei fenyő, jegenyefenyő, borókafenyő. Gyűjtéskor vigyázzunk, hogy ne a csúcsrügyeket, hanem az oldalrügyeket szedjük, hogy a fát ne károsítsuk növekedésében, szépségében. A fenyő rügyeiből házilag készített szirupot köhögés javítására, torokfájásra, köptetőként ajánlják, a borókafenyő rügyeiből nyert szirup pedig a veseműködés serkentésére, ízületi bántalmak kezelésére is használható.
Az igazi fenyőmézet és fenyőszirupot más módszerekkel nyerik ki, de saját készítésű szirupunk is sokat segíthet a téli megfázások idején.

8 megjegyzés:

Bokor Boglárka írta...

Nagyon megkóstolnám! El sem tudom képzelni, hogy milyen íze lehet!

Okki írta...

Én eddig csak szirupot készítettem, de a lekvárt is szívesen kipróbálom. :)

Unknown írta...

Nagyon szuper :o)

Noryta írta...

De jó, milyen különleges recept ez is. Jó lenne kipróbálni.

trollanyu írta...

Nagyon érdekes, szívesen megkóstolnám:) Kíváncsi vagyok, hogy kipróbálod-e sütibe:)

Daisy írta...

Na, ezt is csak gondolatban készítem el, pedig a kertünkben van a fenyő és naponta megsimogatom a hajtásait. Sajnos most összejöttek a nemkívánt dolgok, és félő, hogy túl érnek a hajtások, mire időm lenne rá.
A tapasztalatod viszont jó lesz jövőre is.

Blogkonyha írta...

Sosem hallottam még róla.. Érdekes lehet...

Kati írta...

margaretta, olyan kissé gyantás meg zöld íze van:)

Okki, én gondoltam nem dobom ki a rügyeket, így született a lekvár.

Rózsa, köszi:)

Noryta, köszi, sort kell keríteni rá egyszer:)

trollanyu, valószínű sütibe is kipróbálom:)

Daisy, jövöre is elkészítheted:)

Illéskrisz, bizony, érdekes, különleges:)