A krumpliföldünkben magról kikelt több tő paradicsom. A mag a tágyázással került ki a földbe. A paradicsomok se kikarózva, se igazán gondozva nem voltak, mégis szépen hoztak termést. Mivel a krumplit ki akarjuk ásni így édesanyám leszedte a még zöld paradicsomokat is, és eltette savanyúságnak. Nálunk kapható az üzletekben egy Pikant fix nevű fűszerkeverék savanyúságokhoz, ezt használta hozzá.
Hozzávalók:
- 1 kg zöld paradicsom
- 1 tasak Pikant fix (sót, mustármagot, koriandert, kaprot, borsot, babérlevelet és tartósítószert tartalmaz)
- 1, 75 l víz
- 3 dl ecet
- 15 dkg cukor
- tehetünk még bele kaprot, csombort, tormát
Elkészítés:
A megmosott paradicsomot cikkekre vágjuk, az üvegekbe rétegezzük. A vizet felforraljuk a Pikant fixszel, az ecettel, a cukorral, és úgy forrón a paradicsomra öntjük. Az üvegeket bekötjük.
11 megjegyzés:
Ezt nagyon szeretem, de még én sosem raktam el!!! Kipróbálom :)
Kedves Kati!
Ez nagyon gusztusos lett!!
Mennyi paradicsom, jól jön télire!
Nagyon guszta! Valamikor régebben én is tettem el zöldparadicsomot nagyon finom volt!
Mi is szoktunk Anyukámmal eltenni, ha ... :))
Magától paradicsom? Gondozás nélkül? Ebben a szárazságban?
Máááázlistáááááák!
Ám de egészségetekre.
Zöld paradicsomot mindig csak megnézem, de én már többet nem próbálkozom. Rengeteg esélyt kapott, de nálam/nálunk nem gyere be.
Az egyik kedvencem a savanyított zöldségek közül. Igaz én mindent szeretek savanyítva, karfiolt, zöldbabot, sárgarépát, uborkát, és a dinnyét is. Ja, az már gyümölcs!:)
Tudod, hogy a zöldparadicsomból milyen finom lekvárt lehet főzni ?
Ha megtalálod a blogomon, érdemes kipróbálni, főleg ha még maradt a zöldparadicsomból.
Én is szeretem :) Anya is minden évben készít vödrös savanyúságot, természetesen a zöld paradicsom sem hiányozhat belőle :)
Valamikor régen mi is tettünk el zöld paradicsomot, finom volt! Nagyon guszta az üvegekben, biztosan nagyon finom! :)
Vikvi, mi minden évben teszünk el, így szeletelve, és egészben is:)
Georgina, köszi:)
Lilla, bizony hamar elfogy:)
Éva, igen finom:)
Farci, ha marad és nem érik be:)
4 Gyerek, igen mindenféle öntözés, permetezés nélkül termett vagy 10 tő. Nálunk megy a zöld paradicsom is, mert olyan savanyúságosok vagyunk, hogy még azsíros kenyérrel is azt eszünk:)
Bebi, nálunk is megy mindenféle savanyúság:)
Viki, emlékszem a tavaly láttam nálad, ha marad még zöld paradicsom lehet kipróbálom:)
Panna, mi is szoktunk olyat is, dobigálósnak nevezik nálunk, mert szerre mindenfélét bele lehet dobigálni:)
hannka, bizony, mi nagyon szeretjük:)
Megjegyzés küldése