A grízkockák. |
Hozzávalók:
- 6 - 7 nagyfajta, húsos friss paradicsom
- 1 hagyma
- 1 zellerszár
- 2 paprika
- só
- petrezselyemzöld
- csorrintásnyi olaj
- 1 evőkanál liszt
- fél kávéskanál őrőlt pirospaprika
- 1 dl víz
- 1 dl tej
- 4 tojás
- 2 evőkanál gríz(zsemlekása, búzadara)
- csipetnyi só
- pici olaj a sütéshez
A paradicsomokat megmostam, négyfelé vágtam, és fővő vízbe téve addig főztem amíg a héja kezdett elválni a húsától, ekkor tésztaszűrőn átpaszíroztam. Az átpaszírozott paradicsomlevet visszatettem főni, egy egészben hagyott hagymával, két darab megtisztított, négybe vágott paprikával és a zellerszárral, sóval.
Közben elkészítettem a grízkockát:a tojásokat a sóval felvertem, hozzáadtam a grízet, néhány percig hagytam pihenni, azután ismét felvertem a grízzel együtt. Forró olajon mindkét oldalát pirosra sütöttem, majd egy pizzástányérra borítva kockákra vágtam. A grízkockákat a fővő levesbe tettem, amikor megpuhultak hozzáadtam a rántást(rántás:az olajon picit megpirítottam a lisztet, hozzáadtam a pirospaprikát, majd a lángról levéve felöntöttem a vízzel és a tejjel, folyamatosan kavargatva, hogy ne csomósodjon össze ). A tetejét megszórtam apróra vágott petrezselyemzölddel.
12 megjegyzés:
Ezt nagymamám séberlinek hívta,én is szoktam készíteni.
Érdekes recept! Még soha nem kóstoltam ilyet. Vajon milyen régi lehet?
Kati, nagyon aranyos vagy, szívet melengető ez a bejegyzésed! Köszönöm szépen az elismerő szavakat is! Edótól valóban hallottam a séberli kifejezést - több mint egy évvel ezelőtt -, de mivel mi mindig grízkockának neveztük ezt a levesbetétet, így használom én is. :)
Jajj, s azt kifelejtettem, hogy nagyon örülök annak is, hogy ízlik. :))
Nagyon klasszul hangzik, sajnos még nem kóstoltam sosem. De olyan guszta agépen felkockázva, szerintem ez nálunk is kedvenc lesz. Más leveshez is jó?
Igen, zöldséglevesekben is jó, remélem az én bejegyzésemben említettem ezt. :))
Nálam is tervbe van :) én nagyon szeretem.
Nagyon jó kis levesbetét!
Finomnak néz ki a grizkocka a paradicsom levesben. Remek ötlet!
Én pedig most tőled tanultam valami újat :))
Nagyon guszta! Ez a grizkocka valóban nagyon jó kis levesbetét lehet! Visszaolvasva, rájöttem, hogy ugyanaz az összetétele, mint az anyósomtól tanult rántotta levesnek a betétje, csupán annyi eltérésel, hogy én nem a már megsült grízes rántottát kockázom fel, hanem miután egyik fele megsült, átfordítom, kicsit sütöm, s a fakanállal összevagdosom még a serpenyőben! Sosem gondoltam arra, hogy más levesben is finom lehet, de mostmár tudom! Köszönöm az ötletet!
Edó, akkor most tudom ezt a nevét is.
Tűzpadka, hogy milyen régi, azt igazán Alíz tudná megmondani, ő írta, hogy már a nagymamája is készítette.
Alíz, nincs mit megköszönnöd, csak az igazat írtam, én így érzem. Én is úgy neveztem, ahogy nálad olvastam, mert még eddig nem hallottam róla.
Alíz már válaszolt helyettem, a zöldséglevesekbe is jó.
Aleda, bizony finom.
Vicuska, igen, most tanultam én is.
Elisabeth, köszi, bizony finom.
Panna, akkor már én sem hiába tettem fel. Alíztól csakis jót lehet tanulni, finom, régi erdélyi ételeket.
Marika, rántottás levesbe mi gríz nélkül szoktuk készíteni a rántottát, és mi is összevagdossuk.
Megjegyzés küldése