Hozzávalók:
- 4 dkg élesztő
- 2 teáskanál cukor
- 50 dkg liszt
- 1 kávéskanál só
- 12 evőkanál olívaolaj, ebből 4 evőkanál a tésztába, a többi a kenéshez
- szárított paradicsom ízlés szerint
- 5 - 6 bazsalikomlevél
- durva tengeri só(én csak hagyományost tettem mert más nem volt itthon)
- kb.175 ml langyos víz
Az élesztőt a cukorral és 75 ml langyos vízzel elkevertem. A lisztet egy tálba tettem, közepébe mélyedést készítettem, és beleöntöttem az élesztőt. Letakarva 15 percig kelesztettem. Utána a sóval, 4 evőkanál olajjal és a langyos vízzel rugalmas tésztát gyúrtam. Letakarva ismét 45 percig kelesztettem. Utána jó vékonyan belenyomkodtam egy nagyobb szögletes tepsibe(amelyet egy picit kiolajaztam), és további 15 percig kelni hagytam. A tésztába mélyedéseket nyomtam, beletettem a paradicsomcsíkokat. A megmaradt olajat összekevertem az apróra vágott bazsalikomlevéllel, és egy kevés olajos fűszerrel, ami olajban eltett szójakockákról maradt. Ezzel az olajjal meglocsoltam a tészta tetejét, valamint meghintettem sóval. Előmelegített sütőben, alacsony lángon, 15 - 20 perc alatt sült meg.
15 megjegyzés:
Nem ismerem ezt a süteményt, de nem lehet úgy hogy esetleg később teszed rá a paradicsomot?:-)
1-2 hete készült nálunk is. A paradicsommal én is így jártam, de azért finom volt. Szerintem azért ég meg, mert logikusan nincs már meg benne az a nedvességtartalom.
Legjobb, ha a tésztájába van belekeverve az aszalt paradicsom. De ez csak tipp... Szerintem a tetején biztosan megég....
Nagyon finom lehet, mi oda vagyunk a lapos kenyerekért:) Szerintem is a tésztába kell belekeverni a paradicsomot vagy legalább jól belenyomkodni a tésztába.
Nagyon finom lehet, már olyan régóta szeretnék én is sütni focacciat, de sosem mertem nekifogni. A tiéd nagyon jól néz ki.
Ez fogamravaló!
Guszta, nagyon szeretem!
Nagyon jol nez ki, az en otletem , belekeverni, mas megoldast nem latok! :)
Esetleg alufóliával takard le, a végére pedig kicsit anélkül is süsd.
Azt tapasztaltam, hogy ha túságosan megpakolom a tetején, akkor a tészta nem sül és addig várok, várok vele, míg a feltét alaposan megbarnul. De ha csak ide-oda teszek belőle, a tésztának kevesebb idő is elég, és nem kapja oda a feltétet.
De jó én is csináltam aszalt paradicsomot. Jó kis ötletet adtál a felhasználáshoz! Eddig azt hittem, hogy majd sajttal fincsi kenyérrel fogom elmajszolni, de tévedtem, mert ezt ki kell próbálnom :))
Kedves Kati-Én már évek óta sütgélek sok pizzát, és focacciaát mivel hogy körülvagyok véve olasz családdal, vejem is Olasz, a Como Tó helyröl származik, és a Mamájátol, aki minden évben jön látogatni, egy szót sem tud angolul...tőle sok trükköket el lestem.
Ez a Petrának is szól!
A focaccioa tésztád receptje sikeres...de ami nagyon fontos a tüz sütésének nagy hőség kell hogy legyen, pláne ha volna valam tégla szerüség, az még jobban is segitene, muszáj magasra tenni a lángot hogy át süljön jól. Legelőször simán sütni, tiz tizenőt percig, és
kivenni a sütőböl, a száritott paradicsomot, nem egy darabba, hanem szépen fel vágni apróra, is rá tenni a tetejére...sütni magas lángon az utsó tiz vagy tizenőt percig. Hidd el, hogy minden alkalombol remekül fog sikerülni, de okvetlen olajban tenni a száraz paradicsomot, az is kiméli az égéstöl.
Ennyi az egész...ez mindig sikerül!
megégett a sok drága paradicsom?
de ugye azíért ehető lett? mert amúgy klasszul hangzik.
szerintem is az volna a befutó amit Elisabeth írt. csak a vége fele rátenni
Nagyon jól hangzik ez a recept:) Mi meg itt okulunk a gyengéiből, ha elkészítjük:) Egyébként kissé elősütött friss paradicsommal nem készíthető el? Az talán nem égne meg.
Éva, ez egy ilyen pizzakenyér féle, most már a hozzászólásokból okultam , és tényleg megoldható, hogy csak később tegyem rá a paradicsomot.
Petra, akkor nem csak én jártam így, de most mindketten kaptunk tanácsokat.
Kratív konyha, igen az is egy jó megoldásnak látszik.
trollanyu, a belenyomkodás nem segített, mert amikor kelni kezd kinyomja magából, de köszi a tanácsot.
judit60, nyugodtan próbáld ki, csak olvad itt el a lányok tanácsait, hogy neked ne égjen meg a paradicsom.
Bors and Pepper:)
Ottis, köszi.
Anazar, biztos, hogy ez is igaz, de ezután megfogadom Elisabeth vagy Kreatív konyha tanácsát.
Panna, oké, csak olvad el a megjegyzésekben a tanácsokat, hogy ne járj úgy mint én.
Elisabeth, nagyon köszönöm a jó tanácsokat, ígérem ezután megfogadom, és úgy sütöm ahogy ajánltad.
4Gyerek, ehető volt a tésztája teljes mértékben, és a paradicsomszeletekből is volt ami nem égett meg nagyon.
Roza, friss paradicsommal is lehet készíteni, azt hiszem éppen Anazarnal láttam úgy egyszer, az biztos nem ég meg.
Megjegyzés küldése