Amikor az erdélyi tárkonyos csorba és a hamis pacalleves receptjét feltettem a blogra, többen érdeklődtetek, hogy hogyan készül a lestyánecet. Mivel most szezonja van, én is gondoltam, hogy új lestyánecetet készítek, és eggyúttal leírom ide is, hogyha valakit esetleg érdekel az elkészítési módja.
Az elkészítés egyszerűen annyiból állt, hogy egy kb. 2 dl-es, szélesebb szájú üdítős üvegbe beletettem 10 szál friss lestyánt leveleivel együtt, és ezt felöntöttem ecettel. Hűvös, sötét helyen tárolom. 1 -2 hónap érlelés után le is lehet szűrni, tiszta üvegbe önteni, de én a tavaly végig benne hagytam a lestyánt, és semmi baja nem lett.
Ezt az ecetet többnyire csorbák ízesítésére használom.
14 megjegyzés:
Ezt jó, hogy feltetted, rengeteg lestyánom van. Köszi:)
Köszi szépen! Ezt én is kerestem nálad :)
Jó ötlet,én is sokat használom a lestyánt.
A kertemben van lestyán. Eddig általában télire csak fagyasztva tudtam eltenni, mint a petrezselymet. Tök jó ötletet adtál.
Milyen jó ötlet! Ajándéknak is megállja a helyét. ki fogom próbálni.
Nagyon jo, en is csinaltam!
Milyen erősségű ecettel öntöd le? Gondolom a bor- és gyümölcs ecetek elveszik az eredeti ízét!
Én még eddig mindig csak lefagyasztani szoktam a lestyánt,de úgy veszit az izéből..:( Köszi,hogy föltetted az elkészitési módszerét az ecetnek.
trollanyu, szívesen, nincs mit.
Kreatív konyha, akkor most meg is találtad.:)
Aleda, én nagyon szeretem csorbákba az ízét.
Petra, én is szoktam fagyasztani is, de az ecet nagyon jól átveszi az ízét, így egyúttal fűszerként és savanyítóként is használható.
Tiffanylda, pontosan nem tudom hány fokos ecet, de az az ecet amit főzéshez is használunk a konyhában. Most éppen el van fogyva, így nem tudom megnézni a cimkéjét, de veszek és akkor megnézem és leírom.
Biró Anikó, igen én is azt tapasztaltam.
Köszönöm! Szerintem a 10%-os lesz... Igaz, lestyánom sincs, de majd nézek a piacon!:)
Köszönöm a receptet! Az én lestyánom levelei kb. 80 centi hosszúak, abból vajon mennyi szükséges? Amennyit bele tudok egy ekkora üvegbe gyömöszölni?
Vagy inkább várjak néhány kisebb hajtást? :))
De jó, hogy feltetted:) Nekem is van lestyánom és még nem jutott eszembe ecetet csinálni belőle, de most fogok!:)
Tiffanzlda, szívesen, igen az, 10 százalékos.
egycsipet, tépkedj le róla leveleket, amennyit gondolsz, ízlés szerint, és arra öntsd az ecetet.
Roza, örvendek, hogy tetszik az ötlet.
Most jövök egycsipet-től. Ugyanis ő most készítette, fotózta, megírta, idelinkelt.
csak azt akarom mondani, hogy vaj' miért is nem készítettem még ilyent? de zember hozott tegnap lestyánt, most jól betuszkolom egy üvegbe. Pasimnak minden ecetes jöhet (tárkonyosból rengeteg fogy), nekem a lestyán nagyon ízlik, idén medvehagymás ecetet is készítettem, na...de majd most ezt is.
köszi
Megjegyzés küldése