http://hu.wikibooks.org/wiki/Szak%C3%A1csk%C3%B6nyv/Alapok/Technika/O
A sajtgyártásból visszamaradó savó még sok ásványi anyagot, tejcukrot, albuminfehérjét és zsírt tartalmaz. Ha a savót természetes úton megsavanyítják (vagy ecetsavat adnak hozzá), majd 70–90 °C-ra felmelegítik, akkor a savóban maradt fehérjék (laktalbumin) pelyhes csapadék formájában kicsapódnak. Ez a zsendice. A zsendicét sajtruhán átszűrve, 12 órás csurgatás után kapják meg az ordát (albumin savósajt). A friss sajtok közé tartozik. Az alvadékból kinyert sajt mennyiségéhez képest az ordából csak kis mennyiség (6–10%) nyerhető ki, de ezt a sajtnál magasabb áron értékesíthetik.
Állaga lágyabb, mint a tehéntejből készült túróé, de ahhoz hasonlóan felhasználható. Romlékony, emiatt csak a frissen készült ordát javasolt felhasználni. Tartósítás céljából sóval gyúrják össze, és hűtve tárolják. Az orda kiváló tápértékű, és szinte salakmentesen emészthető. Erdélyben kedvelt desszert az ordás palacsinta, ami úgy készül, hogy a vékony palacsintát cukorral és apróra vágott kaporral vegyített ordával töltik meg."
Annyit hozzátennék még, hogy a szüleimnek vannak juhai, amelyek nyáron a legelőn vannak, és a juhok után kapunk bizonyos mennyiségű sajtot és ordát, tehát a juhász és a juhász felesége készítik a termékeket.
Üzletben nem is árulnak ordát, csak esetleg a piacok sajtos részlegén, ahol van ilyen.
Sajnos fotóm most nincs, de ígérem, ahogy sikerül készítenem, bepótolom.
16 megjegyzés:
(magyarán fogalmazva, a világ egyik legfinomabb tejterméke :D:D - ja, meg a tehéntúró, meg a... :D)
De jó, most már tudjuk mi az az orda. Én inkább túró féleségre tippeltem. Biztos nagyon fincsi. Szoktátok csak úgy magában is enni? Mármint mondjuk szendvicshez, mint a sajtot..
Alíz világosított fel, hogy savósajt. Én is túróhoz hasonlónak gondoltam. Nagyon finom lehet. :)
Szeretnélek egy díjjal megajándékozni,nézz be hozzám kérlek. :)
Nagyon finom! Mi szoktuk csak úgy paradicsommal is enni!
az ordát mézzel is szokták enni.Mivel édes passzol hozzá.
Az orda a világ egyik legfinomabb tejterméke. Sajnos én Magyarországon nem ettem még olyan finomat, mint amikor Erdélyben vásároltunk a piacon. Szerintem finom csak úgy magában is.
En is szinten azt gondoltam hogy valami turo fele lehet, nagyon finomnak hangzik. Minden taj reszben van valami kulonleges keszites, de ez valami fantasztikus!
Kati, köszi szépen a felvilágosítást. Csak sajnálni tudom, hogy nálunk ilyet nem lehet kapni:(
Legyen ngyon kellemes, szép hétvégétek!:)
Kedves Kati
Szeretnék átadni neked egy díjat, fogadd szeretettel!
http://gasztro-szepseg-es-sokmas.blogspot.com/2011/07/ismet-dijat-kaptam.html
Nézz be hozzám kérlek, van számodra egy meglepim :))
Köszönöm a felvilágosítást most már tudom én is mert nem ismertem! Nézzél már be hozzám szeretnék neked egy díjat adni!
Kata, egyszóval minden ami sajt.:)
Panna, igen magára is szoktuk enni, vagy kenyérrel, zöldséggel, a párom pl. nagyon szereti, én nem tudom megenni kenyérrewl, mert túl édesnek tűnik nekem.
Petra, nagyon finom.
Csilla, köszönöm a díjat.
Marika, igen, zöldséggel is nagyon finom.
Inci, na ezt még nem is hallottam eddig, ki kell próbáljam, mert én zöldséggel nem tudom enni.
eSKa, szerintem is csak itt Erdélyben készítenek igazi ordát, máshol nem is hallottam róla.
Elisabeth, igen, nagyon finom.
Roza, köszi így utólag is, ha esetleg egyszer Erdélyben jársz, kóstóld meg.
maetinelli, Panna, Éva, köszi a díjat mindannyiotoknak.:)
Afonyaval Isteni
Afonyaval Isteni
Csilla 52, igen, azzal is :) Isten hozott a blogomon, szívesen látlak máskor is,remélem találsz kedvedre való receptet :)
Megjegyzés küldése