2011. július 28., csütörtök

Az orda

Mivel többen is rákérdeztetek, hogy mi is az orda, mihez hasonlít, bemásolom ide az orda meghatározását, amit én a következő oldalakon találtam meg:


http://hu.wikibooks.org/wiki/Szak%C3%A1csk%C3%B6nyv/Alapok/Technika/O

"Az orda egy másodlagos eljárással, tejsavóból készített sajtféleség.
A sajtgyártásból visszamaradó savó még sok ásványi anyagot, tejcukrot, albuminfehérjét és zsírt tartalmaz. Ha a savót természetes úton megsavanyítják (vagy ecetsavat adnak hozzá), majd 70–90 °C-ra felmelegítik, akkor a savóban maradt fehérjék (laktalbumin) pelyhes csapadék formájában kicsapódnak. Ez a zsendice. A zsendicét sajtruhán átszűrve, 12 órás csurgatás után kapják meg az ordát (albumin savósajt). A friss sajtok közé tartozik. Az alvadékból kinyert sajt mennyiségéhez képest az ordából csak kis mennyiség (6–10%) nyerhető ki, de ezt a sajtnál magasabb áron értékesíthetik.
Állaga lágyabb, mint a tehéntejből készült túróé, de ahhoz hasonlóan felhasználható. Romlékony, emiatt csak a frissen készült ordát javasolt felhasználni. Tartósítás céljából sóval gyúrják össze, és hűtve tárolják. Az orda kiváló tápértékű, és szinte salakmentesen emészthető. Erdélyben kedvelt desszert az ordás palacsinta, ami úgy készül, hogy a vékony palacsintát cukorral és apróra vágott kaporral vegyített ordával töltik meg."

Annyit hozzátennék még, hogy a szüleimnek vannak juhai, amelyek nyáron a legelőn vannak, és a juhok után kapunk bizonyos mennyiségű sajtot és ordát, tehát a juhász és a juhász felesége készítik a termékeket.
Üzletben nem is árulnak ordát, csak esetleg a piacok sajtos részlegén, ahol van ilyen.
Sajnos fotóm most nincs, de ígérem, ahogy sikerül készítenem, bepótolom.

16 megjegyzés:

@havas írta...

(magyarán fogalmazva, a világ egyik legfinomabb tejterméke :D:D - ja, meg a tehéntúró, meg a... :D)

Panna írta...

De jó, most már tudjuk mi az az orda. Én inkább túró féleségre tippeltem. Biztos nagyon fincsi. Szoktátok csak úgy magában is enni? Mármint mondjuk szendvicshez, mint a sajtot..

Petra írta...

Alíz világosított fel, hogy savósajt. Én is túróhoz hasonlónak gondoltam. Nagyon finom lehet. :)

Csilla írta...

Szeretnélek egy díjjal megajándékozni,nézz be hozzám kérlek. :)

Marika írta...

Nagyon finom! Mi szoktuk csak úgy paradicsommal is enni!

Inci írta...

az ordát mézzel is szokták enni.Mivel édes passzol hozzá.

eSKa írta...

Az orda a világ egyik legfinomabb tejterméke. Sajnos én Magyarországon nem ettem még olyan finomat, mint amikor Erdélyben vásároltunk a piacon. Szerintem finom csak úgy magában is.

Elisabeth írta...

En is szinten azt gondoltam hogy valami turo fele lehet, nagyon finomnak hangzik. Minden taj reszben van valami kulonleges keszites, de ez valami fantasztikus!

Roza írta...

Kati, köszi szépen a felvilágosítást. Csak sajnálni tudom, hogy nálunk ilyet nem lehet kapni:(
Legyen ngyon kellemes, szép hétvégétek!:)

Marti M írta...

Kedves Kati
Szeretnék átadni neked egy díjat, fogadd szeretettel!
http://gasztro-szepseg-es-sokmas.blogspot.com/2011/07/ismet-dijat-kaptam.html

Panna írta...

Nézz be hozzám kérlek, van számodra egy meglepim :))

Éva írta...

Köszönöm a felvilágosítást most már tudom én is mert nem ismertem! Nézzél már be hozzám szeretnék neked egy díjat adni!

Kati írta...

Kata, egyszóval minden ami sajt.:)

Panna, igen magára is szoktuk enni, vagy kenyérrel, zöldséggel, a párom pl. nagyon szereti, én nem tudom megenni kenyérrewl, mert túl édesnek tűnik nekem.

Petra, nagyon finom.

Csilla, köszönöm a díjat.

Marika, igen, zöldséggel is nagyon finom.

Inci, na ezt még nem is hallottam eddig, ki kell próbáljam, mert én zöldséggel nem tudom enni.

eSKa, szerintem is csak itt Erdélyben készítenek igazi ordát, máshol nem is hallottam róla.

Elisabeth, igen, nagyon finom.

Roza, köszi így utólag is, ha esetleg egyszer Erdélyben jársz, kóstóld meg.

maetinelli, Panna, Éva, köszi a díjat mindannyiotoknak.:)

Csilla 52 írta...

Afonyaval Isteni

Csilla 52 írta...

Afonyaval Isteni

Kati írta...

Csilla 52, igen, azzal is :) Isten hozott a blogomon, szívesen látlak máskor is,remélem találsz kedvedre való receptet :)