2013. október 21., hétfő

Alma Bayard módra

Ez a finomság is az EK adventi különszámához készült, meleg szívvel ajánlom az ünnepi menühöz annak, aki nem csak a hagyományos köreteket kedveli. A fűszeres, savanykás alma kitűnően illik sültekhez, töltött húsokhoz, rántott húsokhoz. A családnak is ízlett.


Hozzávalók (2 személyre): személykenként 2 - 3 alma, kis üveg ribizlidzsem vagy főzés nélküli meggydzsem, 3 - 4 evőkanál cukor, 2 rúd fahéj, kevés őrölt fahéj,1 citrom lehámozott héja, 3 - 4 szegfűszeg, 1 citrom leve, kevés reszelt narancshéj, 1 narancs.
Elkészítése: Az almákat megmossuk, meghámozzuk, magházukat óvatosan kivájjuk, hogy a közepükben egy üreg keletkezzen. Egy lábasba annyi vizet öntünk, hogy majd az almák derekáig érjen, hozzáadjuk a cukrot, a citromlevet, a citrom - és narancshéjat, a fahéjat és a szegfűszeget, felforraljuk, beleállítjuk az almákat, alacsony lángon puhára főzzük, majd lyukas kanállal tálra szedjük. Amikor kihűltek az üregükbe egy - egy evőkanál dzsemet teszünk, megszórjuk őrölt fahéjjal, a tetejükre pedig egy fél narancsszeletet állítunk. Az alma főzőlevéből leszűrünk egy keveset, összekeverjük egy kis dzsemmel, tálaláskor az almák alá öntjük.

12 megjegyzés:

Éva írta...

Nagyon finom lehet valóban egy jó kis sült vagy rántott hús mellé ! Guszta!
Remélem majd ünnepek környékén is eszembe jut vagy még előtte kipróbálom!

Rózsa Pachné Szévald írta...

Szia,én is szoktam készíteni,de csak egyszerűen,méz faháj és dióval :)
Ezt is kipróbáljuk majd :)

Lilla Seffer írta...

Hú, ezt most nagyon szeretném, egy jó nagy adag husi mellé :) Mi szoktunk egyébként hasonlót készíteni karácsonykor...:)

Hankka írta...

Jó kis köretötlet, tényleg finom lehet sült húsokhoz! :) Azt lehet tudni, hogy mitől Bayard-módra? :)

Nea írta...

Ez nagyon jól hangzik. Karácsonyra elkészítem. Nagyon szépen tálaltad.

Mammka írta...

Hmmmm, felírom a listámra.:)Köszönöm!!!!

Elisabeth Foodandthrift írta...

Kati, ez a sült alma nagyon finom...én is szoktam sütni de rajta hagyom az alma bőrét, és kissé másképpen, fahéj, mazsola, és barna cukorral. Nagyon finom ahogy te készitetted...jó ötlet.

Hagytam neked választ a posztomon, nagyon kedves vagy. Puszillak

HajniZoli írta...

Gyerekek voltunk anyukám sokszor készített sült almát, lekvárral a közepében. Most eszembe jutott:-)
Finom lehet ezzel a módszerrel is. Szépen tálaltad!

Roza írta...

Kati, nagyon guszta és finom köret, az már biztos!:)
Engem az érdekelne, milyen a főzés nélküli meggydzsem?

teller-cake írta...

...és még gyönyörű is... :) Én még sosem kóstoltam.

Katalin írta...

Ó de szépek, finom lehet! Szinte érzem az illatát! Szép a tányérod is :)

Kati írta...

Éva, ne felejtsd el, meglátod ízleni fog.Köszi:)

Rózsa, a te változatod is fincsi lehet:)Köszi:)

Lilla Seffer, igaz milyen finom? Köszi:)

Hankka, sajnos azt nem tudom miért ez a neve. Köszi:)

Nea, köszi, meglátod ízleni fog:)

Mammka, szívesen, nincs mit:) Köszi:)

Elisabeth, a te változatod is kipróbálandó, a barna cukor különösen jó lehet hozzá:)
Köszi:)

HajniZoli, gyerekkori emlékeket idéztem fel? Köszi:)

Roza, köszi, hamarosan azt is leírom, hogy milyen a főzés nélküli meggydzsem:)

teller - cake, köszi:)

Katalin, köszi:)