2012. április 16., hétfő

Erdélyi fejtettbab leves

Mostanában elhatároztam, hogy csakis a fagyasztóból főzök, hogy elfogyjanak a múlt nyáron, őszön elraktározott készletek. Ez a leves is így került terítékre. Volt a fagyasztóban még egy adag fejtett bab, azt vettem elő. A receptet anyukámtól tanultam, ő mindig is így főzte a fejtettbab levest. Családunk egyik kedvenc levese, elsők között volt amit megtanultam főzni annak idején, ezért is jelentkeztem Nyammm játékára vele. A játék kitétele az volt, hogy, első konyhai  büszkeségünket mutassuk be, vagyis azt az ételt, sütit, amire legelőször büszkék voltunk.



Hozzávalók:
  • kb 1 l zsenge fejtett bab
  • 1 hagyma
  • 2 zöld paprika
  • 2 -3 kisebb szál zellerzöld vagy egy nagyobb
  • 1 kis csokor petrezselyemzöld
  • 1 evőkanál liszt
  • 1 dl tej
  • olaj
  • fűszerpaprika
  • ecet
a tálaláshoz
  • tejföl
  • zöldhagyma vagy hagyma
Elkészítés:
 A még fagyos fejtett babot forrásban lévő enyhén sós vízbe öntöttem, amikor újra felforrt hozzáadtam a torzsától megtisztított paprikákat, az apróra vágott hagymát, és egy teatojásban a zellerzöldet. Alacsony lángon(hogy ne főjjön szét) puhára főztem a babot. Amikor megfőtt elkészítettem a rántást(Rántás: Az olajon világosra pirítottam a lisztet, a tűzről levéve hozzáadtam a fűszerpaprikát és felöntöttem 1 dl vízzel, és 1 dl tejjel) majd a leveshez öntöttem. Hagytam egyet buzzanni, levéve a tűzről, hogy ne fusson össze kevés ecettel megsavanyítottam, és a tetejére szórtam az apróra vágott petrezselyemzöldet. Tejföllel és zöldhagymával tálalva az igazi.

14 megjegyzés:

Jámborné Budai Mónika vagyok írta...

Nagyon finom,már ettem ilyet és a tiéd nagyon guszta!

Angi Angéla írta...

Az egyik kedvencem!

Juci írta...

Gondolom a zsenge babot fagyasztottad le annakidején, igaz?
És a szegény zellerzöldet mért dugdosod ugyan biza?
Én rászoktattam már rég a családot, szép apróra megvágom a friss zellerlevelet és többnyire paradicsomlével ízesített levesekbe használom.
Egy mukk sincs megeszik.:),:).

Panna írta...

De jó, finom szalonna bőrrel nyámi :)

Gerdi írta...

Mi is nagyon szeretjük! Csak nekem már elfogyott a zsengéspaszuly, ahogy mi nevezzük.

Illéskrisz Konyhája írta...

Egymás után hozod a kedvenc leveseimet! Imádom! Ez a kis csupr most jól esne...:o)

Anazar írta...

Remek kis leveske!

Édeskonyha írta...

Erre én is büszke lettem volna :) Olyan jól esne most egy tányérra való ebben a hidegben.

Nyammm írta...

Itt is csak csorgatni tudom a nyálam:) Köszönöm, hogy játszottál:)

Katalin írta...

Nagyon guszta! Nekem is csak nemrég fogyott el a mélyhűtőből a tavalyi fejtett bab.

Vicuska írta...

Szeretem levesek egyike :) Két perce sincs, hogy említettem a férjemnek, lassan kiürítem a fagyasztó tartalmát, helyet kell adni az újnak!

Kati írta...

Mónika(ne haragudj, hogy rövidítek:)), bizony nagyon finom, mi mindig így készítjük:)

Angéla, nekem is:)

Juci, igen a zsenge babot fagyasztottam le:) Nem dugdosom a zellerzöldet, csak ez a fagyasztott fajta:) és nem lehet már olyan szépen megvágni, ezért tettem teatojásba:) Amúgy nincs baj az ilyen zöldekkel:)

Panna, azzal is biztos finom, de a fejtett/zsenge babhoz mi nem szoktunk tenni, csak a szárazbabhoz.

Gerdi, sajnos nekem is az utolsó adag volt:)

Illéskrisz, örvendek, hogy tetszik, és az a kis csupor nem is olyan kicsi mikor megtöltöm, mert eléggé öblös:)

Anazar, köszi:)

Nyammm, köszi, hogy játszhattam.

Katalin, köszi:)

Vicuska, igaz azért még a fejtett babig kell még kicsit várni:)

Gvendolin írta...

Meg lehet ezt főzni bolti fagyasztott fejtett babból?

Kati írta...

Gvendolin, természetesen, bolti fagyasztott fejtett babból is megfözhetö :) Finom lesz abból is. Üdvözöllek a blogomon, látogass el hozzám máskor is, remélem még találsz kedvedre való recepteket.