2011. június 1., szerda

Bukta bodzás karamellpudinggal és üstben főzött szílvaízzel(2)

Ma délután megkívántam valami finomat, kőtteset, így esett a választásom a buktára. A blogomon már szerepel egy bukta recept, de a mostani picivel másabb. Ennek a receptjét az Erdélyi Konyha májusi számában találtam Gál Edith receptjei között, csak ott túró a tölteléke. Edith, köszönöm a receptet, bevált.




Bodzás karamellpuding


Hozzávalók:
  • 10 evőkanál cukor
  • fél l tej
  • 8 dkg élesztő
  • 1 kg liszt
  • fél evőkanál só
  • 2 tojás
  • 1 dl olaj
a töltelékhez:
  • szílvaíz
  • 1 karamell ízű puding
  • 3 és fél dl bodzaital
  • 1 jó maréknyi bodzavirág
  • 2 evőkanál cukor
Elkészítés:
 A puding elkészítése: három dl bodzaitalt a bodzavirágokkal forrni tettem. A pudingport feloldottam fél dl bodzaitalban, hozzáadtam két evőkanál cukrot. Amikor a bodzaital forrni kezdett hozzáadtam a feloldott pudingport, és besűrítettem. Hideg vízbe állítva lehűtöttem amígt a bukta készült.
 A bukta elkészítésének során követtem Edith utasításait, először a cukrot tettem a tálba, ráöntöttem a langyos tejet, erre morzsoltam az élesztőt, és hagytam kelni. Ezután a tálba tettem a lisztet, hozzáadtam a tojásokat és a sót, végül pedig az olajat. Mindezt jól megdagasztottam, majd hagytam duplájára kelni. Miután a tészta megkelt, kinyújtottam, négyzetekre vágtam, mindenik négyzet közepébe tettem egy kiskanál szilvaízet vagy bodzás karamellpudingot, megformáztam a buktákat, vagyis a négy sarkát egymásra hajtogattam. A buktákat enyhén kiolajozott és liszttel megszórt tepsibe tettem, hagytam ismét duplájára kelni, megkentem felvert tojással, és előmelegített sütőbe tettem. Közepes lángon 20 - 25 perc alatt sültek meg.



Bodzás karamellpuding

11 megjegyzés:

Panna írta...

Látom megint újítottál :)) Jó ez a töltelék. Szívesen lennék a kísérleti nyulad :)) azaz főzhetnél rám is :))

csipike írta...

Igazi szilvalekvár nyami... :-) jaj de finom!
Érdekes a karamellás puding, eszembe nem jutott volna. Az nem folyik ki sülés közben?

Angi Angéla írta...

Nagyon szeretem a buktát, imádom a szilvaízet, érdekes lehet a bodzás karamellpuding, eddig még nem ettem , de nagyon csábító!

Roza írta...

Kati, máris írom a postacímet, dobjál már fel egy-két db-ot:)) Nagyon guszta!:)

Ottis írta...

Megint nagyon finomat hoztál:)

Kati írta...

Panna, hátha egyszer összejön és tartunk egy bloggerina találkozót nálam.:)

Csipike, nem folyik ki, mert kevesebb folyadékkal készítettem mint amennyi eredetileg a pudinghoz jár, de zselészerű is lesz sülés közben.

Angi Angéla, érdekes a bodzás karamellpuding íze is, aki kóstolta csak pozitívan nyilatkozott róla.

Roza, küldheted a postacímet:)

Ottis, köszönöm.

Éva írta...

Már mikor a nevét olvastam a sütidnek már nyeltem sajna csak a nyálam! Nagyon guszták és különlegesen ízesített!

eSKa írta...

Jaj de szépek, és milyen finom lehet. Ez merénylet az ízlelőbimbók ellen :) Amit sütöttél, annak minden egyes hozzávalója nagyonnagyon finom lehet. A szilvalekvár ízét ismerem, de a bodzás karamellpuding!!! Az milyen ízű???
Kati! Próbáld ki egyszer az ugyanígy hajtogatott buktákat muffinsütőbe rakni. Muffinpapír nélkül, a formát kicsit kikenni margarinnal, liszttel megszórni. Sőt, ahogy a fantáziádt ismerem, a kosárkákat biztosan továbbvariálod.

Kinguci írta...

Nekem maradt? :D

Ditta írta...

Hú ez nagyon finom lehet,nagyon tetszik ez az ízkombináció,nagyon ügyes vagy!

Kati írta...

Éva, köszönöm.

eSKa, nem tudom leírni milyen a bodzás karamellpuding íze, azt ki kell próbálni, nagyon különleges, köszi az ötletet a muffinsütővel.

Tesó, igen:)

Ditta, köszi.