2011. április 17., vasárnap

Pizzatorta

Ezt a receptet a Kifőztük 4. számában találtam, Tündér, az Ízes Kalandok bloggerinája készítette. Annyira ínycsiklandó volt a pizzatortáról készült fotó, hogy rögtön megtetszett nekem. Szombati vacsoránk ez lett, és csak dicsérni tudom, mert nagyon  - nagyon finom lett. Alapjában követtem Tündér receptjét, csak nálam más lett a töltelék vagy feltét, és díszítésül, néhány olívabogyót tettem a tetejére. Következő alkalommal kicsivel több lisztből fogom készíteni, mert az én tepsim nagyobb volt mint a Tündéré, így a tésztája picivel vékonyabb lett, de ez semmit se rontott az ízén. Tündér, köszönöm a receptet!



Hozzávalók 28 cm-es formához:
A tésztához:
  • 25 dkg liszt
  • 1,5 dkg élesztő
  • 1,8 dl langyos víz
  • 3 evőkanál olívaolaj
  • 1 kávéskanál cukor
  • 1 kávéskanál só
  • 9 szem olívabogyó
A töltelékhez:
  • 2 kicsontozott csirke felsőcomb kockákra vágva
  • 20 dkg füstölt (székely) szalámi
  • 20 dkg sajt
  • 1 hagyma
  • 3 tojás (nálam plusz még 2 maradék tojásfehérje)
  • 2 evőkanál olaj
  • 5-6 hámozott paradicsom, nálam fagyasztott
  • 1 kisebb doboz kukorica
  • 2 evőkanál tejföl
  • csipetnyi szárított oregánó
  • 1 kisebb elmorzsolt friss bazsalikomlevél
  • bors
Elkészítés:

 A langyos vízben a cukorral az élesztőt felfuttattam, majd hozzáadtam az olívaolajat. A tésztagyúró deszkára kimértem a lisztet, hozzáadtam a sót, közepébe egy krátert készítettem, ebbe beleöntöttem az élesztőt. Jól összegyúrtam. Ezután a tészta egyharmad részét levágtam, külön ismét átgyúrtam, majd így tettem a nagyobbik részével is. A tésztát egy órát konyharuha alatt kelesztettem, amíg duplájára nőtt.
Közben elkészítettem a tölteléket. Az apróra vágott hagymát az olajon megdinszteltem, hozzáadtam a kockára vágott csirkehúst, és kevés vizet töltve alája megpuhítottam. amikor a hús megfőtt, hozzáadtam a paradicsomot, a fűszereket, és folyamatosan kavargatva, addig főztem amíg besűrűsödött, ekkor hozzákavartam a tejfölt.
A formát kiolajaztam. Amikor a tészta megkelt, a nagyobbik részt akkora kerek lappá nyújtottam, hogy a formát kibélelje, és a széle túllógjon a peremén. A tésztát belehelyeztem a formába, és megtöltöttem a töltelékkel: a szósz felét öntöttem legalul, rászórtam a kukorica felét, erre ráhelyeztem a szalámi egyrészét, és megszórtam a lereszelt sajt felével. Ezután következett a többi szósz, ismét kukorica és szalámi, a megmaradt sajt, és az egésznek a tetejére ráütöttem a három tojást.
A kisebbik darab tésztát akkorára nyújtottam, hogy a formát pont lefödje, befödtem vele a tölteléket, és ráhajtottam a lelógó tésztaszéleket. Olívabogyóval díszítettem.
20 percig ismét pihentettem. Előmelegített sütőben 50 perc alatt sült meg. Ezután 20 percet kellett volna még pihentetnem, de ez nem sikerült, mert az öcsémnek sietnie kellett valahová, és nem várhatott 20 percet, így hamar megvágtuk, hogy megkóstolhassa.
Annyira finom volt, hogy mind a tíz ujjunkat megnyaltuk utána. :)










8 megjegyzés:

Adela Zilahi írta...

nagyon finom lehet!

Kreatív konyha írta...

Nagyon tetszik a pizzatortád! Ötletes! Szeretnélek egy játékra meghívni, nézz be hozzám!

Titi írta...

Én pont így szeretem, vékony tésztával :)

Hát Mónika beelőzött, de azért én is meghívlak :)
http://ilikekonyha.blogspot.com/2011/04/husveti-ajanlo.html

Ottis írta...

Hát ez nagyon jó lehet!

judit60 írta...

Nagyon finom lehet.Én is elkészítem,mert pizzaimádó a családom.

Kata írta...

Na, ezt -több mint biztos - ki fogom próbálni!Isteni lehet! Köszönöm!

Maria írta...

Azt elhiszem, hogy mind a tíz ujjatokat megnyaltátok! Nagyon fincsi lehetett!!

barbette írta...

Vao... Épp valamelyik nap láttam a tv-ben, hogy amerikában mennyire odavannak ezért, a Fald fel Amerikát műsorban mutatták be, aszem vastag pizza néven futott.. nagyon guszta!!!