2025. június 25., szerda

Citromos, áfonyás sütemény

Egyszerű, de nagyszerű sütemény, olyan nyár illata és íze van :)

Elkészítési idő: 1 óra 20 perc

Hozzávalók( egy kisebb kalácsformához): 76 g olvasztott vaj, 150 g cukor, 180 g liszt, 2 tojás, 1 teáskanál sütőpor, pici só, 118 ml tej, 150 g áfonya, két citrom lereszelt héja. A glazúrhoz: 80 g porcukor, 2 evőkanál citromlé. Továbbá 2 evőkanál liszt az áfonyához.

Elkészítése. Két citrom héját apró lyukú reszelőn lereszeljük. A lisztet elkeverjük a sóval és a sütőporral. A citromhéjat hozzáadjuk a cukorhoz, jól elkavarjuk, hogy a cukor átvegye az illóolajokat, 5 percig pihentetjük. A tojást hólyagosra kavarjuk a citromhéjas cukorral, hozzáadjuk az olvasztott vajat majd a tejet, végül hozzákavarjuk a száraz részt. Az áfonyát beleforgatjuk a 2 evőkanál lisztbe, majd óvatosan a masszába forgatjuk.

A kalácsformát kibéleljük sütőpapírral ( mert így könnyebb lesz majd kiemelni a süteményt anélkül, hogy megsérülne) majd belesimítjuk a masszát. 180 fokra előmelegített sütőben kb. 40 perc alatt készre sütjük. Tűpróbával ellenőrizzük.

A süteményt hagyjuk langyosra hűlni a formában, majd a sütőpapír segítségével kiemeljük, hagyjuk teljesen kihűlni. A porcukrot elkavarjuk a citromlével s a kihűlt süteményre csurgatjuk, hagyjuk megkötni.


Nincsenek megjegyzések: