2024. május 21., kedd

Citromos sütemény ( Lemon drizzle cake)

Ez a sütemény, amilyen egyszerű, annyira finom :) 


Hozzávalók ( egy közepes kalács formához): 25 dkg sótlan szobahőmérsékletű vaj, 2
0 dkg cukor, 25 dkg liszt, 3 teáskanál sütőpor, 5 tojás, 3 citrom lereszelt héja, 1 tasak vaníliás cukor. Az öntethez: 75 ml citromlé, 75 g cukor. A diszítéshez: 50 g porcukor, 3 – 4 evőkanál citromlé.
Elkészítése: A lisztet elkavarjuk a sütőporral. A szobahőmérsékletű vajat a cukorral s két tojással habosra kavarjuk, hozzáadjuk a citromhéjat, a vanílás cukrot, majd váltogatva hozzákavarjuk a megmaradt 3 tojást és a lisztet, míg egynemű masszát kapunk. Sütőpapírral bélelt kalácsformába simítjuk, 180 fokra előmelegített sütőben kb. 40 – 45 perc alatt tűpróbáig sütjük. Ha a teteje túlságosan sülne sütőpapírral letakarjuk. Amíg sül a cukrot feloldjuk a citromlében. Amikor a sütemény elkészült egy fogpiszkálóval kissé megszúrkáljuk, majd rácsorgatjuk a citromos, cukros öntetet, hagyjuk teljesen kihűlni. Közben elkészítjük a mázat, a porcukrot folyékonyra kavarjuk a citromlével, a kihűlt süteményre csurgatjuk.


Nincsenek megjegyzések: