2024. május 23., csütörtök

Görög citromos tojásleves csirkehússal ( Avgolemono soup)

Nagyon finom, friss ízvilágú leves, tökéletes a nyári időszakra.




Hozzávalók( 5 – 6 személy részére): 50 dkg sárgarépa, 10 dkg zeller, 1 hagyma, 3 cikk fokhagyma, 4 csirke felsőcomb bőr nélkül, 10 dkg rizs,só, bors, 10 szemesbors., kis csokor friss petrezselyemzöld.
A sűrítéshez: 2 tojássárgája, 1 citrom lereszelt héja és leve.
Elkészítése: A meghámozott és nagyobb darabokra szeletelt sárgarépát, zellert, az egészben hagyott hagymát, fokhagymát felöntjük kb. 2, 5 liter vízzel, felforraljuk, sózzuk, borsozzuk, hozzáadjuk a csirkehúst, egy teatojásban a szemesborsot, közepes hőfokon, félig lefödve, kb. 40 percig főzzük, amíg a hús kezd leválni a csontról. Ekkor a zöldségeket, hagymát, fokhagymát, szemesborsot eltávolítjuk a levesből. A sárgarépához hozzáadunk egy merengető kanállal a levesből, botmixer segítségével pürésítjük, visszatöltjük a levesbe, felforraljuk, hozzáadjuk a rizset, készre főzzük. Közben a húst egy villa segítségével szálasra tépkedjük, szintén visszatesszük a levesbe, félrehúzzuk a lángról.
A tojássárgákat, a citromhéjjal és a citromlével simára kavarjuk, hozzáadunk 2 merengető kanál levest, besűrítjük vele a levest. Végül hozzáadjuk a finomra aprított petrezselyemzöldet.

Megjegyzés: Ennek a görög levesnek az érdekessége az avgolemono, a tojássárgából, citromhéjból és citromléből, készített szósz, amellyel a levest sűrítjük.



Nincsenek megjegyzések: