2023. január 8., vasárnap

Gazdag almás sütemény

Isteni finom, bár igaz ezer kalória is van benne :) De mi kell más egy ilyen csorgó esős januári napra. Egy pohár teával, kávéval, tökéletes :)

Hozzávalók ( 1 kisebb kerek tortaformához): 25 dkg liszt, 1 teáskanál sütőpor, 1 teáskanál szódabikarbóna, 12 dkg cukor, 12 dkg vaj, 2 tojás, 1, 5 dl tej, 1 teáskanál vaníliás cukor, fél citrom lereszelt héja, pici só. A töltelékhez: 3 nagy alma, 3 evőkanál barna cukor, 1 evőkanál fahéj. A szóráshoz: 6 evőkanál barna cukor, 2 evőkanál fahéj. A fehér mázhoz: 6 evőkanál porcukor, 2 evőkanál tej, pici citromlé.

A lisztet elkeverjük a sütőporral, a szódabikarbónával, a sóval. A szobahőmérsékletű vajat habosra kavarjuk a cukorral, vaníliás cukorral és a tojással, hozzáadjuk a citromhéjat, majd a cukros tojásos masszát és a tejet váltogatva hozzákavarjuk a liszthez, míg egynemű masszát kapunk. Az almát meghámozzuk, apró kockákra vágjuk, összekeverjük a fahéjjal és a barna cukorral. A szóráshoz a barna cukrot elkeverjük a fahéjjal.

A tortaformát kibéleljük sütőpapírral, belesimítjuk a massza felét, rászórjuk a fahéjas alma felét, kissé belenyomkodjuk a masszába, rászórjuk a fahéjas cukor felét, rásimítjuk a megmaradt masszát, a tetejére ráterítjük s belenyomkodjuk a megmaradt fahéjas almát, rászórjuk a megmaradt fahéjas cukrot, belenyomkodjuk kissé, 180 fokra előmelegített sütőben 1 órát sütjük, hagyjuk langyosra hűlni.

A mázhoz a porcukrot simára keverjük a tejjel és a citromlével, a langyos sütemény tetejére csorgatjuk. Kihűlve szeleteljük.



4 megjegyzés:

Névtelen írta...

Kedves Makacska,

nem lesz kicsit sok az a cukor?

Kati írta...

Kedves Névtelen, igen, ez egy kalóriabomba süti, sok benne a cukor, de ha elkészíti, értékelni fogja, talán az egyik legfinomabb almás süti amit életemben készítettem, és készítettem egy párat. Nem mindennap eszünk mi sem ilyen sütit.

Névtelen írta...

Kedves Makacska,

csak a 112 dkg (azaz 1 kg 12 dkg) cukrot sokalltam. Ez valós érték lenne?

Kati írta...

Kedves Névtelen, az tényleg sok, véletlenül eggyel több 1 - t írtam, igazán csak 12 dgk, javítom, köszönöm.
Azt hittem, sokallja a cukrot, mert ebben tényleg van sik cukor. :)