2023. január 12., csütörtök

Bab konzerv sertéshússal házilag

 Nagymamám mindig disznóvágás után szokta készíteni ezt a bab konzervet, nála sertéstoka szokott bele kerülni, ha jól emlékszem, sajnos itt Londonban nem könnyű olyasmihez hozzájutni, így én sonkából készítem. Nagyon szeretjük, az üvegből kiöntve, 5 perc alatt vacsora varázsolható belőle az asztalra.


Hozzávalók:fél sertésfej vagy egy csülök vagy sonka (kb 1 kg), 1, 5 liter fehér száraz bab, 3 dl olaj, 1 liter paradicsomlé, 1 kg hagyma, só, 1 teáskanál szemesbors, 3 – 4 babérlevél, fél kávéskanál befőzőpor.

Elkészítése: A húst olyan puhára főzzük, hogy a csontról a hús leszedhető legyen. A kihűlt húslébe megfőzzük az előre beáztatott babot. A finomra aprított hagymát üvegesre dinszteljük az olajon, hozzáadjuk a leszűrt főtt babot, a paradicsomlét, a szemesborsot, egy teatojásban, a babérlevelet, összeforraljuk, hozzáadjuk a feldarabolt húst, ha szükséges sózzuk, 5 percig együtt rotyogtatjuk, végül hozzákeverjük a befőzőport, tiszta befőttesüvegekbe adagoljuk.

Kemencében vagy vízben kidunsztoljuk.

Megjegyzés: Ha a kályha tetején vízben dunsztoljuk, helyezzünk a dunsztoló edény aljára újságot, állítsuk bele az üvegeket, töltsük fel hideg vízzel az üvegek háromnegyedéig, majd vizes konyharuhával fedjük le az üvegeket, a víz felforrásától számítva 30 percig gyöngyöztetve dunsztoljuk, a vízben hagyjuk kihűlni. Hűtőben tárolva hónapokig eláll.

Ebből az adagból kb 10 darab 3 dl -es befőttesüveggel lesz.


1 megjegyzés:

Névtelen írta...

Zseniális ez a recept is, meg a csirkekonzerv is! Ki is fogom próbálni. Köszönöm.
VToncsi