2022. november 21., hétfő

Sokmagvas, olívabogyós dagasztás nélküli kenyér

 Az egyik legkedvencebb kenyerünk :) 

Hozzávalók: 50 dkg liszt, 7 g száraz élesztő, 1 teáskanál só, 3 dl víz, 1 dl tej, 8 dkg mag nélküli fekete és kalamata fajta olívabogyó, 3 evőkanál vegyes magkeverék.

Elkészítése: A magkeveréket száraz serpenyőben kissé megpirítjuk. A lisztet elkeverjük az élesztővel, a sóval, a kissé darabosra vágott olívabogyóval, 2 evőkanál pirított maggal, folyamatosan adagolva hozzáadjuk a vizet és a tejet, kézzel összedolgozzuk, amíg egynemű tésztát kapunk. Egy nagyobb kilisztezett edénybe helyezzük, 1 éjszakát (min.8 órát) meleg, párás helyen kelesztjük.

A sütőt 220 fokra előmelegítjük.

Reggel a tésztát alaposan meglisztezett felületre borítjuk, kézzel kicsit megnyomogatjuk, majd hármat tűrünk rajta, jobbról balra, balról jobbra, majd vízszintesen kettőbe hajtjuk, kb. 30 percig pihentetjük, majd a háromba tűrést megismételjük. Egy közepes kerek tortaformát sütőpapírral kibélelünk, ráhelyezzük a tésztát, a tetejét kissé meglisztezzük, késsel ízlés szerint bevagdaljuk, a bevagdalt részre rászórjuk a megmaradt magokat, cserépedény, vaslábos vagy egy jénai tetejével lefödjük, az előmelegített sütőbe toljuk, hőálló edényben forró vizet helyezünk mellé, lefödve 30 percig sütjük 220 fokon, majd a fedőt eltávolítva még 20 percig sütjük, majd a formából kivéve rácson hagyjuk kihűlni.

Megjegyzés: Ha nem száraz élesztővel készítjük, az élesztőt kevés langyos tejben futtassuk fel, úgy adjuk a liszthez.
Nincsenek megjegyzések: