2022. február 21., hétfő

Paradicsomos húsgombóc Nagymenők ( Goodfellas) módra

 Gengszterek vacsorája


1990. szeptember 19-én mutatták be az amerikai mozik Martin Scorsese mesterművét, minden idők egyik legjobb és legnagyobb hatású gengszterfilmjét, a Nagymenőket. A Nagymenők alapjául az egykor bűnügyi újságíróként dolgozó, ekkor már 50 fölött járó Nicolas Pileggi 1985-ben megjelent dokumentumregénye, a Nagyokos (Wiseguy) szolgált. A magyarul is megjelent könyvben a maffiának dolgozó Henry Hill történetét mesélte el, aki még gyerekként, 11 évesen nyert bebocsátást a gengszterek közé, majd mintegy 25 évnyi szolgálat után, 1980-ban feladta egykori társait, ő pedig a tanúvédelmi program részeként új nevet és személyazonosságot kapott..

A forgatókönyvet Scorsese Pileggivel együtt írta. A két főszereplő Ray Liotta és Robert De Niro,előbbi Henry Hillt, utóbbi “ Jimmy” Conwayt alakjtja. Joe Pesci a filmben nyújtott alakításáért elnyerte a legjobb férfi mellékszereplőnek járó Oscar- díjat.

Scorsese filmje megváltoztatta a maffia és annak tagjainak ábrázolását valamint az erőszak ábrázolását is.

Az ezt megelőző nagy gengszterfilmekhez ( pl. A keresztapa) képest a fókusz nem a családfőkre vagy főnökökre esett, hanem a rangsorban középen vagy legalul álló emberekre. Ábrázolásuk szerint ők is sokkal hétköznapibb emberek, akik ki szeretnének törni az átlagember életéből, hatalomra, gazdagságra, megbecsülésre vágynak, de ugyanolyan problémák gyötrik őket, mint a hétköznapi embereket: családi gondog, házastársi veszekedések, szorongás, frusztráció.

Igy lesz igazi tragikus hős Henry is, minél jobban szeretne kitörni az átlagember életéből, annál keserűbben kell szembesülnie azzal, hogy ez nem sikerülhet, s számára az igazi büntetés nem a halál vagy a börtön, hanem a kertvárosi élet.

Ami számunkra érdekes, hogy a filmet akár gasztrofilmnek is tekinthetjük, mert a sok – sok emlékezetes jelenet között kiemelkedő jelentőségű a börtönben főzőcsézős képsor, amely képet nyújt az igazságszolgáltatás visszásságairól is, mivel a bűnözök úgy közlekednek a börtönben , mintha csak a Little Italy- ban sétálnának, s olyan minőségi alapanyagokból főznek, amiket kinnt is nehéz beszerezni.Többek között prosciutto, szalámi, homár és különféle húsok kerülnek elő a fagyasztóládákból, de whiskey-ben és minőségi borban sincs hiány. A fő fogás, ami a tűzhelyen rotyog, a paradicsomos húsgombóc. Ugyanakkor én úgy érzem, ebben a jelenetben benne van az olasz konyha minden kvinteszenciája is, az egyszerűségbe a tökéletességre való törekedés. Amikor megnéztük ezt a filmet a Párommal együtt, tudtuk, hogy ezt a paradicsomos húsgombócot el kell készítenünk. A végeredmény a film gasztrojelenetét és az olasz konyha kiválóságát igazolta, isteni finom lett, teljesen Olaszországba vagy a new york – i Little Italyba varázsolt minket.

Ajánlom Olvasóinknak a film megtekintését és utána ama híres paradicsomos húsgombóc elkészítését, amely egy igazi nagy családi recept szerintem, s a család férfi tagjai is értékelni fogják.

Hozzávalók ( 6 – 8 személy részére): 8 szál olasz kolbász ( vagy helyettesíthetjük más fehér kolbásszal), 2 – 3 szelet marha velőscsont ( vagy egy nagyobb szelet marhahús), 8 cikk fokhagyma, 2 hagyma, 4 doboz hámozott paradicsomkonzerv, 2 evőkanál paradicsompüré, 2 sárgarépa, 1 nagy csokor friss bazsalikom, kevés olaj. Ahúsgombóchoz: 30 dkg darált marhahús, 1 tojás, 1 zsemle, só, bors, petrezselyemzöld, 4 cikk fokhagyma.

A tálaláshoz: 60 – 70 dkg száraztészta, parmezán sajt. Kevés tej a zsemle beáztatásához.

Elkészítése: A kolbászt és a velőscsontot is megpirítjuk az olajon, majd félretesszük. A megmaradt olajon üvegesre dinszteljük a finomra aprított hagymát, hozzáadjuk a paradicsompürét, kissé átkavarjuk, majd hozzáadjuk a leheletfinomra szeletelt fokhagymát (amit a filmbéli jelenetben zsilet pengével szeletelnek), felöntjük a paradicsomkonzervvel, ha a paradicsom darabosabb, fakanállal kissé szétnyomogatjuk, hagyjuk felforrni, hozzáadunk kb 1 liter forró vizet, újraforraljuk, hozzáadjuk a megpirított húsféléket, a meghámozott sárgarépát kettőbe vágva, a bazsalikomot egészben, sózzuk, borsozzuk, újraforraljuk, majd alacsony hőfokon hagyjuk rotyogni kb 3 – 4 órát.

Közben elkészítjük a húsgombócot. A darált marhahúshoz hozzáadjuk a tejbe beáztatott és utána jól kiszorított zsemlét, a sót, borsot, petrezselyemzöldet, áttört fokhagymát, a tojást, alaposan összedolgozzuk, majd gombócokká formázzuk. Amikor a hús is megpuhult a szószban ( kb. az utolsó félórában ) hozzáadjuk a húsgombócot, készre főzzük.

A kifőzött tésztával, parmezán sajttal és friss bazsalikommal megszórva tálaljuk.




Nincsenek megjegyzések: