2021. december 12., vasárnap

Erwtensoep - Holland borsóleves

A hollandok hagyományos téli laktató levese, a borsóleves készülhet zöld száraz borsóból vagy sásga hámozott felesborsóból, leveszöldségeken kívül kerülhet bele póréhagyma, szárzeller is. A levesben főtt húst hagyományosan magos mustárral megkent rozskenyéren tálalják a leves mellé, egyes vidékeken sajt is kerülhet a kenyérre a mustár mellé.


Hozzávalók ( kb 4 személy részére): 50
dkg felesborsó, 25 dkg füstölt császárhús, 20 dkg füstölt virsli, 3 sárgarépa, 1 petrezselyemgyökér , kis darab zeller, 1 hagyma, só, bors, kevés olaj.A tálaláshoz:: 1 – 1 szelet rozskenyér, mustár.

Elkészítése. A borsót előző este hideg vízbe beáztatjuk. A leveszöldséget kis kockákra szeleteljük. A virslit felkarikázzuk az olajon kissé megpirítjuk. A császárszalonnát újnyi vastag szeletekre vágjuk.

A császárszalonnát kissé megpirítjuk az olajon, felöntjük kb 2 liter forró vízzel, amikor újrafő hozzáadjuk a leszűrt borsót, az egyben hagyott hagymát, sózzuk, gyakran kavargatva, hogy ne égjen oda kb 1, 5 óra alatt megfőzzük, amíg a borsó jól szétfő ( krumplitőróvel kissé meg is törhetjük ha szükséges, csak addig a hússzeleteket vegyük ki a levesből), ekkor hozzáadjuk a leveszöldséget, a virslit, együtt készre főzzük.

Tálaláskor 1 – 1 szelet rozskenyeret megkenünk mustárral, ráhelyezünk 1 – 1 szelet húst a levesből, a levessel együtt fogyasztjuk.

Nincsenek megjegyzések: