2019. október 26., szombat

Sticky toffee pudding vagyis Ragacsos datolya puding


Az angol konyha remeke ez a finom, édes datolyás sütemény :) 


Hozzávalók: ( 26*36 cm-es tepsihez ): 10 dkg szobahőmérsékletű vaj, 35 dkg barna cukor ( lehetőleg finomabb szemcséjű), 5 tojás, 35 dkg mag nélküli datolya, 5 dl víz, 2 teáskanál vanília kivonat, 45 dkg liszt, 2, 5 dkg szódabikarbóna, 2, 5 dkg sütőpor. A karamell szószhoz: 20 dkg barna cukor, 20 dkg vaj, 4 dl zsíros tejszín.
Elkészítése: A vizet hozzáadjuk a datolyához, felforraljuk, puhára főzzük, majd kézi mixerrel pürésítjük, hozzákavarjuk a vaníliakivonatot. A vajat simára kavarjuk a cukorral, majd egyenként hozzákavarjuk a tojásokat is. A lisztet összekavarjuk a szódabikarbónával és a sütőporral. Amikor mindezzel kész vagyunk a datolyapürét váltogatva a liszttel a tojásos masszához kavarjuk.
Sütőpapírral bélelt tepsibe ontjük, 180 fokra előmelegített sütőben kb 30 – 35 perc alatt készre sütjük. Közben végezzünk tűpróbát, ha szükséges néhány perccel növeljük a sütési időt.
Amikor a sütemény kihűlt a széleit eltávolítjuk, majd kb egyenlő méretű kockákra vágjuk.
A szószhoz a vajat és a cukrot megolvasztjuk, hozzáadjuk a tejszínt, folyamatosan kavargatva addig gyöngyöztetjük, míg kissé besűrűsödik.

Megjegyzés: A ragacsos datolya pudingot a sütőben vagy mikróhullámú sütőben felmelegítve, a meleg karamell szósszal leöntve, vaníliafagylalttal együtt tálaljuk.

Nincsenek megjegyzések: