Az angol konyha remeke ez a finom, édes datolyás sütemény :)
Hozzávalók:
(
26*36 cm-es tepsihez ): 10
dkg szobahőmérsékletű
vaj,
35 dkg barna cukor (
lehetőleg finomabb szemcséjű), 5 tojás, 35 dkg mag nélküli
datolya, 5 dl víz, 2 teáskanál vanília kivonat, 45 dkg liszt, 2,
5 dkg szódabikarbóna, 2, 5 dkg sütőpor. A karamell szószhoz: 20
dkg barna cukor, 20 dkg vaj, 4 dl zsíros
tejszín.
Elkészítése:
A vizet hozzáadjuk a datolyához, felforraljuk, puhára főzzük,
majd kézi mixerrel pürésítjük, hozzákavarjuk a
vaníliakivonatot. A vajat simára kavarjuk a cukorral, majd
egyenként hozzákavarjuk a tojásokat is. A lisztet összekavarjuk a
szódabikarbónával és a sütőporral. Amikor mindezzel kész
vagyunk a datolyapürét váltogatva a liszttel a tojásos masszához
kavarjuk.
Sütőpapírral
bélelt tepsibe ontjük, 180
fokra előmelegített
sütőben kb 30
– 35
perc alatt készre sütjük. Közben végezzünk tűpróbát, ha
szükséges néhány perccel növeljük a sütési időt.
Amikor
a sütemény kihűlt a széleit eltávolítjuk, majd kb egyenlő
méretű kockákra vágjuk.
A
szószhoz a vajat és a cukrot megolvasztjuk, hozzáadjuk a tejszínt,
folyamatosan kavargatva addig gyöngyöztetjük, míg kissé
besűrűsödik.
Megjegyzés:
A ragacsos datolya pudingot a sütőben vagy mikróhullámú sütőben
felmelegítve, a meleg karamell szósszal leöntve,
vaníliafagylalttal együtt tálaljuk.
Nincsenek megjegyzések:
Megjegyzés küldése