Az
olasz konyha bővelkedik finomabbnál finomabb, mégis egyszerű
tésztás fogással, egyik ilyen a padlizsánnal és paradicsommal
készült ragú, amelyet szinte percek alatt elkészíthetünk egy
nyári ebédhez vagy vacsorához.
Hozzávalók
( 4 – 5 személy részére): 2 kisebb padlizsán, 1 hagyma, 6 cikk
fokhagyma, 40
dkg hámozott
paradicsomkonzerv, 3 dl sűrű házi paradicsomlé, kis csokor zöld
fokhagymaszár, bazsalikom, pár szál oregánó, kevés olaj, só,
bors, 40
dkg spagetti. A tálaláshoz:
ízlés szerinti reszelt parmezán sajt.
Elkészítése:
A finomra aprított hagymát és fokhagymát üvegesre dinszteljük
az olajon, hozzáadjuk a falatnyi kockákra vágott padlizsánt,
sózzuk, borsozzuk, folyamatosan kavargatva addig pirítjuk, míg a
padlizsán megpuhul, de nem esik szét, ekkor hozzáadjuk a szeletelt
paradicsomkonzervet, a paradicsomlét, rászórjuk a finomra aprított
fokhagymaszárat, oregánót, ha szükséges még sózzuk, borsozzuk,
kb 10
perc
alatt készre főzzük. A spagettit enyhén sós vízben al dente
keménységűre főzzük.
Tálaláskor
a szószt összekeverjük a tésztával, frissen aprított
bazsalikommal, parmezánnal megszórva tálaljuk.
Megjegyzés:
A
spaghetti alla Norma Cataniából származó, jellegzetesen
mediterrán ízvilágú étel. A hagyomány szerint Nino Martoglio
szicíliai író és költő annyira lenyűgözőnek találta, amikor
megkóstolta, hogy Vincenzo Bellini nagyhatású operájához, a
Normához hasonlította. Állítólag ezért nevezik így a
padlizsános-paradicsomos raguval készülő spagettit.
(Forrás: www.gasztroabc.hu)
1 megjegyzés:
Isteni lehetett!
Megjegyzés küldése