2019. május 28., kedd

Spagetti Norma - módra


Az olasz konyha bővelkedik finomabbnál finomabb, mégis egyszerű tésztás fogással, egyik ilyen a padlizsánnal és paradicsommal készült ragú, amelyet szinte percek alatt elkészíthetünk egy nyári ebédhez vagy vacsorához.


Hozzávalók ( 4 – 5 személy részére): 2 kisebb padlizsán, 1 hagyma, 6 cikk fokhagyma, 40 dkg hámozott paradicsomkonzerv, 3 dl sűrű házi paradicsomlé, kis csokor zöld fokhagymaszár, bazsalikom, pár szál oregánó, kevés olaj, só, bors, 40 dkg spagetti. A tálaláshoz: ízlés szerinti reszelt parmezán sajt.
Elkészítése: A finomra aprított hagymát és fokhagymát üvegesre dinszteljük az olajon, hozzáadjuk a falatnyi kockákra vágott padlizsánt, sózzuk, borsozzuk, folyamatosan kavargatva addig pirítjuk, míg a padlizsán megpuhul, de nem esik szét, ekkor hozzáadjuk a szeletelt paradicsomkonzervet, a paradicsomlét, rászórjuk a finomra aprított fokhagymaszárat, oregánót, ha szükséges még sózzuk, borsozzuk, kb 10 perc alatt készre főzzük. A spagettit enyhén sós vízben al dente keménységűre főzzük.
Tálaláskor a szószt összekeverjük a tésztával, frissen aprított bazsalikommal, parmezánnal megszórva tálaljuk.

Megjegyzés: A spaghetti alla Norma Cataniából származó, jellegzetesen mediterrán ízvilágú étel. A hagyomány szerint Nino Martoglio szicíliai író és költő annyira lenyűgözőnek találta, amikor megkóstolta, hogy Vincenzo Bellini nagyhatású operájához, a Normához hasonlította. Állítólag ezért nevezik így a padlizsános-paradicsomos raguval készülő spagettit. (Forrás: www.gasztroabc.hu)

1 megjegyzés:

María írta...

Isteni lehetett!