Ez a gyors barackos lepény, igazából az elzászi hagymás
lepény, vagy tarte flambée testvére, csak a pihentetés kihagyása miatt egy kis
sütőpor kerül bele, így nagyon gyorsan elkészíthető. Hollandiai mediterán
jellegű éttermekben a klasszikus hagymás – baconos mellett pl. megtalálható körtés – kéksajtos,
serrano sonkás – mozzarellás, lazacos – kapribogyós változata is.
Hozzávalók (4 – 5 kisebb lepényhez):a tésztához: 20 dkg liszt, 1 teáskanál só, 2 teáskanál
sütőpor, bors, 2 tojássárgája, 3 evőkanál olívaolaj, 1 – 1, 5 dl langyos víz. A
feltéthez: 2 dl tejföl, 4 – 5 kajszibarack, 10 dkg gorgonzola sajt,
fenyőmag vagy dió, só, bors. Tálaláshoz: bors, olívaolaj,bazsalikom.
Elkészítése: A sütőt a sütőlappal vagy tepsivel együtt 250 fokra előmelegítjük.
A lisztet elkeverjük a sóval, borssal, sütőporral,
hozzáadjuk a tojássárgát, az olívaolajat, majd fokozatosan adagolva a langyos
vizet egynemű, rugalmas tésztát gyúrunk. Ha szükséges még egy kis lisztet adunk
hozzá.
A tejfölt elkeverjük kevés sóval, borssal. A barack magját
eltávolítjuk, vékonyra szeleteljük, a gorgonzolát kis kockákra vágjuk.
A tésztát 4 – 5 részre osztjuk, lisztes munkafelületen
mindeniket egész vékonyra nyújtjuk, sütőpapírra helyezzük, megkenjük 1 evőkanál fűszeres tejföllel, megszórjuk
fenyőmaggal vagy dióval, ráhelyezzük a barackot, rászórjuk a gorgonzola sajtot,
a sütőpapírral együtt az előmelegített sütőbe toljuk 4 – 5 perc alatt megsütjük,
míg a széle megpirul. Kivéve megszórjuk kevés borssal, megöntözzük kis
olívaolajjal. Bazsalikommal diszítve tálaljuk.
Megjegyzés: Nagyon fontos, hogy előmelegített sütőkövön,
sütőlapon vagy tepsiben süssük. Igazi elődjével a francia háziasszonyok kenyérsütéskor
a kemence forróságát tesztelték.
Nincsenek megjegyzések:
Megjegyzés küldése