Hozzávalók (2 személy részére): 25 dkg szép gömbölyded szemű rizs (vagy rizottónak való rizs), 20 dkg sütőtök, 1 hagyma, fél dl minőségi fehérbor, fél liter zöldségleves ,1 evőkanál citromlé, 10 dkg reszelt juhsajt, só, bors, kis csokor petrezselyemzöld, kevés olaj, 30 dkg gomba.
Elkészítése: A sütőtököt
puhára főzzük, amikor kihűlt evőkanállal kivájjuk a héjából, villával
pürésítjük. A finomra aprított hagymát
kevés felforrósított olajon üvegesre dinszteljük, vigyázva, hogy ne égjen meg,
hozzáadjuk a rizst, picit átforgatjuk az olajon amíg fehéredni kezd, sózzuk,
hozzáöntjük a fehérbort, addig kavargatjuk, míg az alkohol elpárolog, a bort
felissza a rizs, ezután fokozatosan adjuk hozzá a zöldséglevest, egyszerre csak
annyit, amennyit 5 - 6 perc alatt beszív a rizs, a citromlét. Amikor a rizs megpuhult, de
nem szétfőtt hozzákavarjuk a sütőtököt, a szintén lereszelt sajtot és a finomra
aprított petrezselyemzöldet. A gombát felszeleteljük, kevés olajon megpirítjuk,
majd sózzuk, borsozzuk, megszórjuk a finomra aprított petrezselyemzölddel. A rizottót a gombával tálaljuk.
Megjegyzés: Ha hússal szeretnénk tálalni kacsa – vagy
csirkemájat süssünk hozzá.
Nincsenek megjegyzések:
Megjegyzés küldése