2016. október 13., csütörtök

Sütőtökös rizottó mezei csiperkével

Még mindig sütőtök, még mindig mezei csiperke :) Isteni finom együtt :)


Hozzávalók (2 személy részére): 25 dkg szép gömbölyded szemű rizs (vagy rizottónak való rizs), 20 dkg sütőtök, 1 hagyma, fél dl minőségi fehérbor, fél liter zöldségleves ,1 evőkanál citromlé, 10 dkg reszelt juhsajt, só, bors, kis csokor petrezselyemzöld, kevés olaj, 30 dkg gomba.
Elkészítése: A sütőtököt  puhára főzzük, amikor kihűlt evőkanállal kivájjuk a héjából, villával pürésítjük. A  finomra aprított hagymát kevés felforrósított olajon üvegesre dinszteljük, vigyázva, hogy ne égjen meg, hozzáadjuk a rizst, picit átforgatjuk az olajon amíg fehéredni kezd, sózzuk, hozzáöntjük a fehérbort, addig kavargatjuk, míg az alkohol elpárolog, a bort felissza a rizs, ezután fokozatosan adjuk hozzá a zöldséglevest, egyszerre csak annyit, amennyit 5 - 6 perc alatt beszív a rizs, a citromlét. Amikor a rizs megpuhult, de nem szétfőtt hozzákavarjuk a sütőtököt, a szintén lereszelt sajtot és a finomra aprított petrezselyemzöldet. A gombát felszeleteljük, kevés olajon megpirítjuk, majd sózzuk, borsozzuk, megszórjuk a finomra aprított petrezselyemzölddel.  A rizottót a gombával tálaljuk.
Megjegyzés: Ha hússal szeretnénk tálalni kacsa – vagy csirkemájat süssünk hozzá.

Nincsenek megjegyzések: