Hozzávalók (4 – 5 személy részére): 50 dkg növendékmáj, 15
dkg vaj, só, bors, kis csokor petrezselyem és kapor, 30 - 35 dkg kukoricaliszt
(természetesen ez a liszttől is függ), 1 teáskanál só.
Elkészítése: A növendékmájat
megmossuk, megtörölgetjük, szép szeletekre vágjuk, a felforrósított
vajon, alacsony lángon mindkét oldalán megsütjük, amíg a beleszúrt fogvájó
nyomán, a májból nem jön ki véres lé.
Kb. 1 liter vizet főni teszünk, hozzáadjuk a sót, amikor
felforrt sugárban beleöntjük az átszitált, finomra őrölt kukoricalisztet, 10 –
13 percig hagyjuk fedő nélkül főni, nem kavarjuk meg, majd a víz nagyrészét
leöntjük, és az edényt a tüzön tartva, a puliszkakeverővel addig kavarjuk, amíg
teljesen sima, összeálló massza lesz, és leválik a keverőről. Közben ha szükség
van rá, a leöntött vízből, amelyet melegen kell tartani, lehet önteni a
puliszkához. Mikor kész, vízbe mártott fakanállal a puliszkát leválasztjuk az
edény faláról, kis tüzön tartjuk még néhány percig, azután megvizezett deszkára
borítjuk.
Egyben, szép kereken kell megmaradnia, mint a tortának. Feszesre húzott, erős cérnával vágjuk szeletekre.
Egyben, szép kereken kell megmaradnia, mint a tortának. Feszesre húzott, erős cérnával vágjuk szeletekre.
A májat megszórjuk a finomra aprított fűszerekkel, a
puliszkával, friss salátával tálaljuk.
5 megjegyzés:
Nagyon jól hangzik a recept. Szívesen megkóstolnám, nagyon guszta!
Nagyon nehéz borjúmájhoz jutni - legalábbis nekem -, pedig nagyon guszta és jól hangzik a recept, finom lehet! :)
Szia Kati , elkészítettem Húsvétra a Pácolt fürjtojást,köszönöm az ötletet nagy sikert aratott :)
Üdv.Rózsa
Én nagyon kedvelem a májat, nagyon gusztának tűnik. Növendék májról még nem hallottam...
Éva, finom is volt, hamar elfogyott:) Köszi:)
Hankka, ez sem teljesen borjúmáj, ahhoz nálunk is ritkán lehet hozzájutni, azért írtam, hogy növendék, már idősebb, nagyobb borjú mája.Köszi:)
Rózsa, jó, hogy eszembe jutattad, én is el kell készítsem újra, mert nagyon finom volt:) Örvendek, hogy nektek is ízlett:) Köszi a visszajelzést, mindig jó hallani, tudni, hogy kipróbáltatok vmit s ízlett, jól sikerült:)
Illéskrisz, nálunk növendéknek mondják az olyan borjút, ami már nem szopósborjú, tehát már idősebb. Köszi:)
Megjegyzés küldése