Hozzávalók (2 személyre): kb. 30 dkg nyúlmáj (két nyúl
mája), 12 dkg köles, 3 hagyma, 5 dkg füstölt szalonna, fél citrom leve, 3 dl
tejföl, só, bors, kis csokor petrezselyemzöld és metélőhagyma, 5 – 6 evőkanál
olaj, tej a máj kiáztatásához.
Elkészítése: A májat kiáztatjuk a tejben, vízzel leöblítjük,
megtörölgetjük, megszórjuk kevés borssal, megtűzdeljük a csíkokra vágott szalonnával, és kevés forró
olajban körbesütjük.A hagymát vékonyra szeleteljük, a máj mellé tesszük, fedő
alatt, saját levében addig pároljuk, amíg a beleszúrt fogvájó nyomán, a májból
nem jön ki véres lé. Amikor megpuhult a májat megsózzuk, ráöntjük a citromlevet
és a tejfölt, összeforraljuk.
A kölest átmossuk, megsózzuk, kb 3 – 4 dl meleg vizet töltve
rá puhára pároljuk. 2 hagymát finomra aprítunk, kevés forró olajon
megdinszteljük, hozzáadjuk a megpuhult kölest, átforgatjuk, megszórjuk a
finomra aprított petrezselyemzölddel és metélőhagymával. A tejföles májat a
kölessel tálaljuk.
Megjegyzés: a köles az egyik legősibb termesztett gabonafélénk,
fogyasztása nagyon ajánlott, hisz nagyon magas a rosttartalma és könnyen
emészthető, ezért tisztító hatása van.
7 megjegyzés:
Hmmm, ezt én is tudnám szeretni :)
Nagyon jól hangzik a hús és a köret is, guszta! :)
A köretet már próbáltam és nem szerettem meg, én a bulgurt imádom, és a nyúlmájadat nagyon szívesen megenném! :)
Nem is tudom hol kapnék nyúlmájat, de nagyon guszta a leírás Kati!
Az az áztassuk be meddig tart?
Puszil Mariann!
Lilla Seffer, meghiszem azt :) Köszi:)
Hankka, köszönöm:)
Barbi, a köles nekem is furcsa volt kicsit, nem az íze, hanem az állaga, kicsit száraz volt még így is nekem, de a következő adagot kipróbálom másként:) Köszi:)
Mariann, hát nyúlmájat mi is csak az otthon nevelt nyúlból kapunk:) A májat jó beáztatni egy éjszakára hűtőbe téve, tejben, de már 2 - 3 óra is jót tesz neki:) Köszi:)
Megjegyzés küldése