Amikor először készítettem tojáspörköltet, mondtam, hogy mindkét változatát ki fgom próbálni. Ezt a változatot Éva barátnőmtől tanultam még egyetemi éveink alatt Kolozsváron, emlékeim szerint hasonlóan készítette ő is, csak zöldfűszer nélkül. Éva, javíts ki, ha nem így van:) Így is nagyon finom, picit másabb, mint az első változat, én most sajtos gombával tálaltam.
A tojáspörkölt első változatát ITT olvashatjátok.
Hozzávalók (2 személyre): 4 tojás, 4 zöldhagyma (vagy 2 közepes hagyma), kevés olaj, 1 evőkanál liszt,1, 5 dl tej, 5 evőkanál natúr joghurt, kis csokor metélőhagyma, só, fehérbors.
A körethez: 4 gomba, kis kocka vaj, 4 kocka sajt (nálam háromféle sajt: juhsajt, mozzarella, köménymagos sajt) só, zöldhagymaszár, néhány karika paprika és csípőspaprika.
Elkészítése: A tojásokat keményre főzzük, miután kihűlt felszeleteljük. A hagymát apróra vágjuk, a felforrósított olajon üvegesre pároljuk, kevés vizet töltünk alája, hagyjuk párolódni. Amikor a hagyma zsírjára sült hozzáadjuk a tojást, rászórjuk a liszttet, felöntjük a tejjel és a joghurttal. Sóval, borssal fűszerezzük, hozzáadjuk az apróra vágott metélőhagymát, s folyamatos kavargatás mellett besűrítjük.
A gombákat megmossuk, tönkjüket kitörjük, tűzálló tálba helyezzük, sózzuk, mindenikbe egy kis darab vajat teszünk, ráfektetjük a kocka sajtot, ráteszünk 1 - 2 karika paprikát, csípőspaprikát, kis zöldhagymaszárat, sütőben pirosra sütjük, amíg a sajt megpirul a tetején.
A gombát a tojáspörkölttel tálaljuk.
11 megjegyzés:
Csuda jól néz ki és nagyon finom lehet a gomba is és a pörkölt is. Mi picit másképp készítjük a tojáspörköltet, szintén főtt tojásból, de csak simán hagymás pörköltalapon. Ki fogom próbálni ezt a tejes-joghurtos változatot is, szerintem bejönne nekünk is! :)
Csuda finom lehet, sosem ettem még....
Én sem ettem még, de hallottam róla, egy másik változatát mesélték el nekem és el is fogom készíteni.
Nagyon jól néz ki ez a gombás tojáspörkölt , mindenképpen ki kell próbálnom ! a fényképet elnézve eléggé tömény ,mondhatnám vastag ételnek tűnik a sajttal meg a gombával . Mivel eszitek ? ; kenyérrel ? ; valahogy nekem hiányzik hozzá egy kis tészta , de lehet hogy tévedek !
Nagyon jól néz ki ez a tojáspörkölt,elmentem a könyvtáramba,és megpróbálkozom vele,úgyis probléma mindig hogy mit együnk.Most majd szabadságon leszek,tudok majd kicsit változatosan főzni.
Hankka, köszi:) Természetesen, ahány ház annyi szokás, a te változatod is nagyon finom lehet, én is úgy készítettem az első változatot, csak nem főtt tojással, hanem mint a tükörtojást úgy beleütöttem, és a pörkölt alapban főtt meg. Eredetileg csak tej jár bele, de tejföllel, joghurttal is finom:)
Illéskrisz, finom bizony:) Köszi:)
martinelli, nálam is szerepel egy másik változat is, de kíváncsi lettem a tiedre is:)
Az amatőr hagyományőrző, a tojáspörkölt állaga olyan mint a csirke vagy más paprikásé, a gomba és a sajt az külön készül, és hagyományosan nem jár a tojáspörkölt mellé, csak én házasítottam össze, de egyáltalán nem megterhelő a gyomor számára, nem olyan sok a sajt a gombán.
Eredetileg gomba nélkül, kenyérrel, savanyúsággal fogyasztjuk, de a puliszka is jól passzol hozzá. Én azért párosítottam a gombával, mert diétázom, és a kenyeret igyekszem kerülni, nagyon ritkán eszem, így kell helyette vmi más.
mellissina2, kipróbálhatod mert nem lehet elrontani, és időben is gyorsan elkészül, ráadásul nagyon finom is:) Köszi:)
Na, a tojás nálam sohase éri meg a pörkölt állapotot, hamarabb elfogy bárhogy máshogy:D
De én a gombámra túrót tettem volna, ha lett volna, így csak a sajt maradt...
Kati, nekem Magyarországról magyarázta valaki, hogy hagymát dinsztel, pirospaprikát ad hozzá, felönti, megfőzi a hagymát, sózza, borsozza és hozzáadja az apróra vágott tojást. A tiédek nem ilyenek. Ilyet hallottál már?
Guszta nagyon! Nem tudom miért is maradt ez ki nálunk. Gyerek voltam anyukám készítette és szerettük. Galuskával is finom:-)
Nagyon finom krémes állagú lett. Hagyományos pörköltet ismertem, de ebben a változatban jobban tetszik ;-)
Fernel, nálam se készül mindennap tojáspörkölt:) Rántottának sokkal hamarabb elfogy:)
Ja én is túrót tettem volna, s grillen sütöttem volna meg, csak egyik se volt:)
martinelli, úgy is finom lehet, éppen Hankka írja fennebb, hogy úgy készíti:)
HajniZoli, nálunk nem volt a családban hagyományos étel, ezt a barátnőmtől tanultam:)
Csipike, akkor már csak ki kell próbálnod, hidd el nagyon finom:)
Megjegyzés küldése