2013. május 20., hétfő

Ordás bukta

A palacsinta sütése után még maradt 50 dkg ordánk, anyum pedig felvetette az ötletet, hogy süssünk ordás buktát is Pünkösdre. Az elgondolást tett is követte szombaton, anyum megdagasztotta, én pedig elkészítettem a tölteléket, megtöltöttem és megformáztam a buktákat. Igaz, a formájuk nem lett tökéletes, olyan rusztikusak lettek, de az ízük, olyan, de olyan finom lett, s olyan pihe - puhák, hogy egy darab se maradt Pünkösdre, szombaton mind egy darabig elfogyott. Azt hiszem ez a legnagyobb dicséret. Köszi, Anyu:)



Hozzávalók:  1 kg finomliszt, 5 dkg élesztő, 1 tojás, 3 - 4 evőkanál olaj, 1 citrom lereszelt héja, 1, 5 kávéskanál só, 3 - 4 evőkanál cukor, annyi tej, amennyit a liszt felvesz, ez kb. 4 dl, 1 dl cukros tej a megkenéshez.
A töltelékhez: 50 dkg orda, 1 tojás, nagy csokor kapor, 3 - 4 evőkanál cukor.
Elkészítése: 1, 5 dl langyos, cukros tejben felfuttatjuk az élesztőt. A lisztet egy tálba szitáljuk, közepébe mélyedést készítünk, beleöntjük az élesztőt, hozzáadjuk a tojást, a citromhéjat, a sót, és lassan adagolva annyi langyos tejet, hogy megfelelő keménységű tésztát kapjunk. Hólyagosra dagasztjuk, majd beledolgozzuk az olajat. Konyharuhával letakarva, meleg helyen kétszeresére kelesztjük. Amikor megkelt három részre osztjuk, mindhárom részt szerre 2 cm vastagságóra kinyújtjuk, kisebb négyzetekre vágjuk. Minden négyzetre 1 kávéskanál tölteléket helyezünk, és a tésztadarabok négy sarkát összefogjuk, kissé összecsípjük, megcsavarjuk, hogy ne nyíljanak szét. A tetejüket megkenjük a cukros tejjel. Sütőpapírral bélelt tepsibe helyezzük egymástól távol őket, és előmelegített sütőben, közepes lángnál pirosra sütjük. Mikor már kezdenek jól pirulni, kissé kihúzzuk a sütőből és ismét átkenjük a cukros tejjel, majd visszatesszük, míg szép pirosak lesznek.

13 megjegyzés:

Kinguci írta...

Nagyon nagyon finom volt:D

Édeskonyha írta...

Kár, hogy a képről nem lehet lelopni egyet. Szerintem meseszépek!

Névtelen írta...

Hűűű, de guszta! Jó ötletet adtál! :)

Horváth Emerencia írta...

Nagyon guszta! Mentettem:)

Blogkonyha írta...

Kapros-túrós! Ez nagy kedvenc. Sajnos itthon nem szeretik, úgy hogy vendégségben eszem nagy ritkán... Nagyon szépek!

HahoPihe írta...

Gyönyörűek lettek! ;)

Gabriella írta...

De jól néz ki, nagyon szépek. :)

HajniZoli írta...

Ez már kínzás az ordával Kati! Szépek! :-)

Chef Viki írta...

Azt a betyár hétszázát!!! Fantasztikus finom lehetett, s gyönyörűséges szépek!

Annamari írta...

Ez övön aluli ütés :) én meg eszem a káposztát...

Márti írta...

Na most aztán....gyönyörű mosolygósak!
A fiamék holnap reggel mennek Torockóra 3 napos osztálykirándulásra, a végén még hozatok vele ordát:)

trollanyu írta...

Ez már kínzás a palacsinta után:) Gyönyörű bukták lettek, csak úgy kínálják magukat, jó csapatmunka volt.

Kati írta...

Kinga, bizony, tudom:) Kóstóltuk:)

Édeskonyha, köszi:)

Patrícia, köszi, próbáld ki:)

Horváth Emerencia, köszi, nem fogsz csalódni benne:)

Illéskrisz, kapros, de nem túrós, hanem ordás:) Az orda nem hasonlít a túróra, édes az íze:) Köszi:)

HahoPihe, köszi:)

Gabriella, köszi:)

HajniZoli, muszály volt elhasználni, mert nem áll sokáig:) Nem akartalak kínozni:)

Chef Viki, hát az biztos, hogy én is alig tudtam leállítani magam:) Csak mind ettem volna:) Köszi:)

Annamari, nem a te kínzásodra szántam. Én is csak módjával ettem belőle, mert nekem se nagyon szabad, báűr most beállt a sólyom a 75, 5 kg-ra s ha vigyázok, nem megy feljebb, 1 - 2 bukta nem árt neki:)

Márti:) Én is az idén voltam először Torockón, csodaszép hely:) S ott biztos talál ordát, sok juhnyájat láttam arrafele. Köszi:)

trollanyu, nem kínzás akart lenni:) Köszi, az anyum nevében is:)