Sedith említette egy hozzászólásában, hogy ő tárkonyos gombaparikást is készített, már akkor eldöntöttem, hogy én is kipróbálom. Nem tudom az övé hogy készült, én úgy készítettem ahogy máskor is szoktuk a gombamártást, csak hozzáadtam pluszban a tárkonyt, és puliszkát főztem hozzá. A mártás sajnos kicsit sötét színű lett, mert a gomba megfogta, de az ízén ez semmit se rontott:) Sedith, köszi az ötletet : )
Hozzávalók: 25 dkg gomba, kis csokor friss tárkony, 1 - 2 evőkanál liszt, 3 dl tej, só, kevés olaj.
A puliszkához: 30 - 35 dkg puliszkaliszt (a liszt milyenségétől függ), 1 kávéskanál só, 1 liter víz.
Elkészítése: A gombát megmossuk, felszeleteljük, és a felforrósított olajon megpirítjuk, majd saját levében puhára pároljuk. Hozzáadjuk az apróra vágott tárkonyt, egyet kavarunk rajta, majd hozzáadjuk a lisztet is, felöntjük a tejjel, sózzuk, folyamatosan kavargatva besűrítjük.
A puliszkához a lobogó forró vízbe sugárban beleengedjük a
kukoricalisztet, közben habverővel állandóan kavargatjuk, hogy nehogy
csomós legyen. Ezután az edényt picit lefödjük, és egészen alacsony
lángon tartjuk még néhány percet, amíg a kukoricaliszt megfő és
besűrűsödik.
Ha formázni is szeretnénk, egy - két pudingformát kikenünk kevés olajjal, belesimítjuk még melegen a puliszkát, 5 percig hagyjuk dermedni, utána kiborítjuk a formából.
A mártást a puliszkával és valamilyen friss zöldségsalátával tálaljuk.
11 megjegyzés:
Jaj de guszta!
Hmmm, de megenném! Múltkor vettem szárított rókagombát, és már éppen azon gondolkodtam, hogy be kellene iktatnom valamikor. Ezt az adagot hányan ettétek, mert szerintem én simán beverném? :D
Illéskrisz, köszi:)
sedith, hú, imádom a rókagombát, s mindig előttem van egy kép, mikor Jamie egy videóján rókagombás pizzát készített, isteninek tűnt:)
Ezt az adagot én egyedül ettem két nap ebédre, tudod, szalmaözvegy vagyok:)
Húú, de megenném most! :))
Csodálatos tálalás!
De jól néz ki:) Milyen egyszerű étel és mégis olyan csodásan tálaltad, elfogadnám ma ebédre:)
Hű, de finom lehet! Egyszerűen nagyszerű! :-)
Hogy én milyen régóta szeretnék puliszkát készíteni. Ki kellene próbálnom, főleg ezzel a gombás finomsággal :)
Erika, elhiszem:) Köszi:)
Horváth Emerencia, köszi:)
trollanyu, én az ilyen egyszerű ételeket szeretem, de azért fel lehet dobni valamivel:) Köszi:)
Zsuzska, az volt bizony:) Köszi:)
Viktória Bori, akkor ki is kell próbálni:) Köszi:)
A gombás puliszkánál már csak a májasat szeretem jobban! Nagyon gusztán tálaltad!
Gerdi, köszi:) Ki kell próbáljam májjal is akkor, mert úgy még nem próbáltam,. Csirkemájpaprikásra gondoltál?
Megjegyzés küldése