2013. május 14., kedd

Akácvirágdzsem

Hálátlan feladtba fogtam, akácvirág dzsem készítésébe:) A környékünkön mindenhol kinyíltak az akácok, sőt a nagy meleg miatt sok helyen már elnyílóban vannak. Vasárnap elmentünk a fiútestvéremmel akác - és bodzavirágot szedni. Mesés illat fogadott. Azt gondoltam, jó lenne üvegbe is zárni ebből az illatból.
Hazatérve nekifogtam édesanyám segítségével a virágokat egyenként leszedegetni a gerezdekről, és a végén lévő tokjából. Hát pepecs munka az biztos:) Kb egy óra munka után 14 dkg virágszirmot sikerült nyernünk anyummal. Ebből készült ínyencségnek 1 üveg akácdzsem. A színe nem olyan szép, mint amilyennek én elkélpzeltem, kissé áttetsző barnás lett. Kipróbálását csak drótidegekkel rendelkezőknek ajánlom:)) De azt is el kell mondjam, hogy a végeredmény isteni, egy különleges édesség, már csak meg kell találnom hozzá a tökéletes süteményt amibe felhasználom.



Hozzávalók: 14 dkg akácvirág szirom, 5 - 7 dkg cukor, fél citrom leve, csipetnyi citromsó, késhegynyi őrőlt kardamom, 2 evőkanál Dzsemfix, pici befőzőpor, 2 dl víz.
Elkészítése: A szirmokat a citromlével, a citromsóval (citromsav), a kardamommal főni tesszük, addig főzzük amíg a szírmok összeestek. Ekkor hozzáadjuk a cukrot, és még 10 percig együtt főzzük. Végül hozzákavarjuk a dzsemfixet, amivel 3 - 4 percig forraljuk. A lángról levéve hozzákavarjuk a befőzőport, és tisza, száraz befőttesüvegbe öntjük, szárazdunsztba tesszük.
Megjegyzés: Csakis szennyeződés - és pormentes helyről gyűjtsük a virágokat!


12 megjegyzés:

Unknown írta...

Gratulálok,biztos finom :o)

Annamari írta...

Szóval ez lett belőle :) kíváncsi vagyok hogyan fogod felhasználni!

HajniZoli írta...

Megkóstolnám, finom lehet! Biztos vagyok, hogy kitalálsz valami finomságot vele:-)

Noryta írta...

Különleges. De te mindig olyan ügyesen megbírkózol a nehéz feladatokkal is. Csak ámulok. :)

Katalin írta...

Finom különlegesség lehet, még nem ettem ilyet :) Gratulálok a kitartásodhoz!

Monika írta...

Jöttem olvasni,hogy milyen finomságokat készítettél!
És a sárgabarack lekvárba szoktam tenni késhegynyi borként,az kivilágosítja.Esetleg,ha valami mással összefőzöd az akácot,valami pirossal?Nagyon türelmes vagy!

teller-cake írta...

Hűha, akkor ez nem nekem való...csak ha készen kapnám! ;-DDD Ügyesek voltatok Anyuddal! :)

Éva írta...

Biztos nagyon finom az íze és az illata is! Lehet hogy majd ülepszik egy kicsikét színe feltisztul majd!

Elisabeth írta...

Hát én mé soha nem is kostoltam ilyen különleges dzsemet. Finom lehet nagyon, el tudom képzelni még a gyönyörü illatát is!

Schnappy írta...

Hát elismerésem a türelmedhez! Szívesen megkóstolnám, még nem is hallottam ilyen dzsemről!

Daisy írta...

Na, ezért maradt nálam az elgondolás szintjén az idén is. Bár szemezek vele, de azt hiszem itt most feladom!
Gratulálok az elszántságodhoz!

Kati írta...

Rózsa, nagyon finom, érdekes ízű édesség:)

Annamari, igen:) Vmi poharas desszertben gondolkodom eddig:)

Noryta, köszi, igyekszem:)

Katalin, köszi, eddig én se:)

Mammka, köszi az ötleteket, nem is gondoltam arra, hogy összefőzzem vmivel, de attól is félek elvenné az ízét, vagy nem tudom:)

teller - cake, köszi:)

Éva, meglehet, nem tudom, de finomnak így is finom:)

Elisabeth, igen, az illata is megmaradt:)
Schnappy, én sem kóstóltam eddig, de most már igen:) Köszi:)

Daisy, köszi, azért egyszer ki kell próbálni:)