Vikitől hallottam a zöldparadicsom dzsemről, ő biztatott, hogy egyszer próbáljam ki, hát most itt volt az alkalom. Szerdán délután áttanulmányoztam Vikinél a receptet, és nekiláttam elkészíteni. Megmondom őszintén, féltem, hogy mi fog kisülni belőle, de állíthatom, hogy egy nagyon különleges és nagyon finom dzsemet készítettem. Nemhiába mondta Viki a kétkedőknek, hogy ő ezt már vagy 40 éve készíti és mindig elfogy. És abban is igaza volt Vikinek, hogy ezek a nyár végi zöld paradicsomok a napfénytől finomabbak lesznek, hiába zöldek, annyira édesek voltak, hogy nagyon kevés cukrot kellett hozzáadnom a dzsemhez.
Viki, köszönöm szépen a receptet, és az ötletet, már azt is tudom karácsonyra milyen sütit készítek vele:)
Az igazi színe az első fotón látható, amit másnap fényképeztem mikor kiszedtem a dunsztból, mert szerdán, amikor a második fotót készítettem olyan borús idő volt, hogy szinte barnának néz ki a dzsem, pedig halványzöld.
Hozzávalók:
- 2 kg zöldparadicsom
- 20 dkg cukor
- 2 tasak vaníliás cukor
- fél kávéskanál kardamom
- fél tasak dzsemfix (mert csak ennyi volt itthon)
- késhegynyi befőzőpor
A megmosott zöldparadicsomot éles késsel meghámoztam, cikkekre vágtam. Hibátlan zománcú fazékba helyeztem, hozzáadtam a cukrot, a vaníliás cukrot és 2 dl vizet. Alacsony lángon felforraltam, és addig főztem, amíg a paradicsom megpuhult. Ekkor botmixerrel pürésítettem, hozzáadtam a dzsemfixet, a kardamomot, és alacsony lángon addig gyöngyöztettem tovább, amíg besűrűsödött. Legvégül hozzákavartam a befőzőport. Tiszta üvegekbe töltöttem, szárazdunsztban hagytam kihűlni. Ebből az adagből nekem két nagyobb és egy kisebb üveggel lett.
13 megjegyzés:
tavaly készítettem, de vmiért nem jött be...
A te dzsemednek is szuper színe van! Olyan, mintha kiwi lenne :)
Sosem hallottam még zöld-paradicsom lekvárról...Jó pap is holtig tanul. Minden esetre kóstolnék belőle. :o)
Biztos finom lehet, még sosem hallottam róla!
Tényleg nagyon szép színe van az első képen, és igazán finom is lehet! :) Kíváncsi vagyok, milyen sütibe fogod tenni! :)
Nagyon szép színe lett! Én is csináltam tavaly, csak több cukorral :)) Nagyon finom, mi reggelire szoktuk enni, sütibe még nem tettem.
Rég elfeledett recept,cseppnyi (kardamom) újítással :)Csak finom lehet!
Sajna,már nincs zöld paradicsomom,de meg kóstolnám :o)
Ha volna kedved,a házi ételízesítő receptjét leírhatnád,mert azt ki szeretném próbálni.
A kertész magazinban van a birsalma kompót eltevése télire,ma azt próbáltam ki,még dunszba van :o)
Üdv.Rózsa
Turák Kinga,
hát így van, ízlések és pofonok:)
Bors and Pepper, köszi, éppen gondolkodom a kividzsemen:)
Illéskrisz, én is Vikitől hallottam először:)
Lilla, nagyon fincsi:)
hankka, köszi, majd meglátod:)
Katalin, akkor tudod milyen fincsi:)
Márti, igen, régi az újjal:)
Rózsa, Már fennt van az ételízesítő a blogon, próbáld ki mert nagyon finom:http://makacskakonyhaja.blogspot.ro/2011/09/etelizesito-hazilag.html
Nem találtam,köszönöm :o)
Viszont kaptam zöld paradicsomot,így kipróbálom a receptet...
El is feledkeztem erről, pedig valamikor Anyukám is készített. Érdekes, különleges íze van. Savanyúság is mindig készült a zöld paradicsomból, uborkával vegyesen.
Rózsa, örvendek, hogy megtetszett a recept, s hogy a dzsem is tetszett:)
Gerdi, mi sosem készítettünk ilyen dzsemet, savanyúságot azt igen:)
Jéééé!Eddig én is csak savanyúságnak ismertem.Köszönöm a receptet!!!!
Megjegyzés küldése