2012. október 22., hétfő

Spagetti zelleres szósszal

Amióta diétázom, két hónapja, egyáltalán nem ettem tésztafélét, de a hétvégén nagyon megkívántam. Vettem teljes kiőrlésű lisztből készült spagettit, és ahhoz készítettem zelleres szószt. A lánytesóm is nálam aludt, így ketten ettünk belőle, mindkettőnknek ízlett. Bár ezt a szószt csak azoknak tudom ajánlani, akik nem utasítják el a zellert semmilyen formában, mert nagyon tömény, karakteres ízű. A zellert is vagy szereti valaki vagy nem, középút nincs. Én az elsők közé tartozom, bár gyerekoromban nem szerettem, de úgy látszik, vénülök

.

Hozzávalók:
  • 40 dkg zellergumó
  • 1 dl tej
  • 1 dl tejszín
  • 12 dkg krémsajt
  • fehérbors
  • szerecsendió
  • 20 dkg teljes kiőrlésű lisztből készült spagetti
  • 10 dkg mezei csiperke
  • petrezselyemzöld a díszítéshez
Elkészítés:
A zellert meghámozzuk, megmossuk, kockára vágjuk. Bőséges sós vizet forralunk, puhára főzzük benne a zellert. Ezután habszedő kanállal kivesszük a zellert, a vizet újra felforraljuk, és a szokásos módon fogkeményre főzzük a tésztát benne.
A zellert a tejjel és a tejszínnel egy másik lábosban újra felforraljuk, majd turmixoljuk. Hozzáadjuk a krémsajtot, fűszerezzük.
A gombákat magas lángnál kevés olajon megpirítjuk, a legvégén megsózzuk.
A tésztát a még forró szósszal és a gombával tálaljuk. Húst kedvelők gomba helyett vagy mellett sonkaszeletekkel is tálalhatják.


8 megjegyzés:

Gerdi írta...

Én szívesen megkóstolnám ezt a szószt, bár nem is tudnám megmondani, szeretem-e a zellert, mert csak húslevesbe használom.
A gombát viszont biztos szeretném:-) Régen a keserű gombát sütöttük olajban, juhtúróval. De finom is volt!

Hankka írta...

Szeretem a zellert, így elkészítve pedig igazán finom is lehet! :)

teller-cake írta...

Vénülsz? - ne viccelj! :))) Én is szeretem a zellert, így megkóstolnám.

Seffer Lilla írta...

Én nem szeretem a zellert, de édesanyám nagyon rákattant mostanában, el is küldöm neki a recepted!

Blogkonyha írta...

Én megkóstolnám, biztos nagyon finom!:o)

Éva írta...

Guszta, és szeretem a zellert így biztos hogy kipróbálom majd!

Titi írta...

Én is vénülök :) Velem a zellerkrémleves szerettette meg velem az ízét, de egészben sokáig ódzkodtam tőle. Ma már úgy is jöhet.
Szeretem az ilyen recepteket nagyon, hogy el lehet készíteni húsosan és anélkül is egyszerre :)

Kati írta...

Gerdi, régebb én is csak levesbe használtam, de úgy nem szerettem, de egy nénitől megtanultam majonézesen, mostanában pedig krémleves, szósz is készült belőle:)
Keserűgombát mi csak simán a kályha tetején szoktuk sütni:)

hankka, finom bizony:)

teller - cake, legalábbis az ízlésem változik:)

Lilla, hátha tetszeni fog neki:)

Illéskrisz, nagyon finom:)

Éva, majd mond el hogy tetszett-e?

Titi, én is készítettem nemrég krémlevest is, az is tetszett:) Igen hússal, hús nélkül is finom:)