2012. január 17., kedd

Aszaltalmaleves füstölt csülökkel, ahogy édesanyám készíti

Még a nyáron írtam itt a blogon, hogy aszaltam almát, és ígéretet tettem, hogy majd télen megmutatom, hogyan is készül az aszaltalmaleves. Most eljött az ideje. Mivel a Párom nem nagyon van oda a gyümölcslevesekért, és a füstölt csülökkel nem lehet kis adag levest főzni, így magamért nem készítettem én el, hanem édesanyám készítette az egész családnak. Jajj, nagyon finom volt. Nagyon szeretem ezt a levest.



Hozzávalók:
  • 1 füstölt csülök
  • aszaltalma ízlés szerint, hogy se sűrű, se híg ne legyen a leves
  • 1 - 2 kanál házi ételízesítő
  • 1 hagyma
  • 1 szál csombort
  • szárított petrezselyemzöld
  • 1 evőkanál olaj
  • pici házi fűszerpaprika
az eresztékhez:
  • 1 tojás
  • 1 evőkanál liszt
  • 1 dl tej
  • 1 dl víz
Elkészítés:
A megmosott csülköt édesanyám hideg vízben főni tette, amikor már főni kezdett beletette az egészben hagyott hagymát is. Amikor a csülök már majdnem puha volt hozzáadta a leveshez az ételízesítőt, amikor már az is megpuhult, akkor beletette az aszaltalmát, és a fehér cérnával összekötözött csombortot. Amikor az alma is megfőtt(rövid idő alatt megpuhul) akkor elkészítette az eresztéket: a lisztet simára kavarta a tojással, majd felöntötte fele tejjel, fele vízzel, és a tűzről levett leveshez öntötte, hogy össze ne fusson. A fűszerpaprikát az olajon picit megfuttatta, csak, hogy szép piros legyen az olaj, de ne égjen meg benne a paprika, ezt a levesbe öntötte, hogy szép színt adjon neki, végül megszórta a tetejét szárított petrezselyemzölddel. Ha esetleg sótalan lehet utánasózni, de a csülök az elég sós szokott lenni.
Mi a csülköt, külön a leves elfogyasztása után szoktuk kenyérrel megenni:)

15 megjegyzés:

trollanyu írta...

Csodafinom lehet, igazán különleges:) Legalábbis nekem, mert mi ilyet nem szoktunk enni. Szívesen kipróbálnám.

Márti írta...

Én is nagyon szeretném :) Szuper ötlet!

Katalin írta...

Én még soha nem ettem ilyen levest, de ahogy olvasom, nagyon finom lehet!
Hamarosan küldöm majd a könyvajánlót.

Monika írta...

Hú,de éhes lettem!!!!!:)
A versrészlet,amit feltettem a vörösbegy képemhez, azt a neten találtam.Én sem ismertem-eddig..)
Köszönöm,hogy írtál hozzám!

Ani írta...

Hát hogy ez rossz nem lehet az is biztos!

Okki írta...

Még soha nem ettem ilyen levest, de érdekesnek hangzik. Megkóstolnám szívesen! :)

Roza írta...

Nagyon jól néz ki, de még csak nem is hallottam ilyen ételről.
Ettől függetlenül nagyon szívesen megkóstolnám!:)

Gizi írta...

Nagyon finom lehet a füstölt íz és az alma, na meg a fűszerek. Még soha nem hallottam, erre felénk nem készítik, de érdemes lenne egyszer megfőzni.:)

Seffer Lilla írta...

Igazán különleges étel lehet, és igazán figyelemfelkeltő. Nagyon tetszik!

teller-cake írta...

Még soha nem hallottam ilyen levesről, de nagyon gusztusos! Én imádom a húsokat gyümölccsel minden formában, úgyhogy nekem jöhet!

Panna írta...

Nagyon különleges! Kukkants be hozzám, van egy meglepim! :)

Anazar írta...

Mama is készített levest házi aszalt almából, de halovány emlékeim szerint aszalt szilvával párosította és enyhén édeskés volt. A csülkös változatod is jöhet!!

Kati írta...

trollanyu, itt Erdélyben hagyományos a gyümölcsleves hússal, sokan készítik:) És isteni finom:)

Márti, próbáld ki, nagyon finom, nálunk már nagymamám is így készítette:)

Katalin, finom is:)

Mammka, köszi, nincs mit:)

Tea, üdvözöllek a blogomon, mi nagyon szeretjük, isteni finom:)

okki, ki kell próbálni:)

Roza, itt Erdélyben ismert a gyümölcsleves hússal, tudom Magyarországon nem készítik így:)

Gizi, nagyon talál az aszalt alma és a füstölt hús, és a csomborttól lesz különleges:)

Lilla, köszi:)

teller- cake, finom is nagyon:)

Panna, köszi, benézek:)

Anazar,igen itt is készítenek aszalt szilva levest is, hússal és hús nélkül is ha jól tudom:)

Marika írta...

Én itt élek, Erdélyben, de nem hallottam még róla! ettől függetlenül nagyon csábítóan hangzik!:)

Kati írta...

Marika, pedig a mi környezetünkben sokan készítik:)