Hozzávalók:
- 1 füstölt csülök
- aszaltalma ízlés szerint, hogy se sűrű, se híg ne legyen a leves
- 1 - 2 kanál házi ételízesítő
- 1 hagyma
- 1 szál csombort
- szárított petrezselyemzöld
- 1 evőkanál olaj
- pici házi fűszerpaprika
- 1 tojás
- 1 evőkanál liszt
- 1 dl tej
- 1 dl víz
A megmosott csülköt édesanyám hideg vízben főni tette, amikor már főni kezdett beletette az egészben hagyott hagymát is. Amikor a csülök már majdnem puha volt hozzáadta a leveshez az ételízesítőt, amikor már az is megpuhult, akkor beletette az aszaltalmát, és a fehér cérnával összekötözött csombortot. Amikor az alma is megfőtt(rövid idő alatt megpuhul) akkor elkészítette az eresztéket: a lisztet simára kavarta a tojással, majd felöntötte fele tejjel, fele vízzel, és a tűzről levett leveshez öntötte, hogy össze ne fusson. A fűszerpaprikát az olajon picit megfuttatta, csak, hogy szép piros legyen az olaj, de ne égjen meg benne a paprika, ezt a levesbe öntötte, hogy szép színt adjon neki, végül megszórta a tetejét szárított petrezselyemzölddel. Ha esetleg sótalan lehet utánasózni, de a csülök az elég sós szokott lenni.
Mi a csülköt, külön a leves elfogyasztása után szoktuk kenyérrel megenni:)
15 megjegyzés:
Csodafinom lehet, igazán különleges:) Legalábbis nekem, mert mi ilyet nem szoktunk enni. Szívesen kipróbálnám.
Én is nagyon szeretném :) Szuper ötlet!
Én még soha nem ettem ilyen levest, de ahogy olvasom, nagyon finom lehet!
Hamarosan küldöm majd a könyvajánlót.
Hú,de éhes lettem!!!!!:)
A versrészlet,amit feltettem a vörösbegy képemhez, azt a neten találtam.Én sem ismertem-eddig..)
Köszönöm,hogy írtál hozzám!
Hát hogy ez rossz nem lehet az is biztos!
Még soha nem ettem ilyen levest, de érdekesnek hangzik. Megkóstolnám szívesen! :)
Nagyon jól néz ki, de még csak nem is hallottam ilyen ételről.
Ettől függetlenül nagyon szívesen megkóstolnám!:)
Nagyon finom lehet a füstölt íz és az alma, na meg a fűszerek. Még soha nem hallottam, erre felénk nem készítik, de érdemes lenne egyszer megfőzni.:)
Igazán különleges étel lehet, és igazán figyelemfelkeltő. Nagyon tetszik!
Még soha nem hallottam ilyen levesről, de nagyon gusztusos! Én imádom a húsokat gyümölccsel minden formában, úgyhogy nekem jöhet!
Nagyon különleges! Kukkants be hozzám, van egy meglepim! :)
Mama is készített levest házi aszalt almából, de halovány emlékeim szerint aszalt szilvával párosította és enyhén édeskés volt. A csülkös változatod is jöhet!!
trollanyu, itt Erdélyben hagyományos a gyümölcsleves hússal, sokan készítik:) És isteni finom:)
Márti, próbáld ki, nagyon finom, nálunk már nagymamám is így készítette:)
Katalin, finom is:)
Mammka, köszi, nincs mit:)
Tea, üdvözöllek a blogomon, mi nagyon szeretjük, isteni finom:)
okki, ki kell próbálni:)
Roza, itt Erdélyben ismert a gyümölcsleves hússal, tudom Magyarországon nem készítik így:)
Gizi, nagyon talál az aszalt alma és a füstölt hús, és a csomborttól lesz különleges:)
Lilla, köszi:)
teller- cake, finom is nagyon:)
Panna, köszi, benézek:)
Anazar,igen itt is készítenek aszalt szilva levest is, hússal és hús nélkül is ha jól tudom:)
Én itt élek, Erdélyben, de nem hallottam még róla! ettől függetlenül nagyon csábítóan hangzik!:)
Marika, pedig a mi környezetünkben sokan készítik:)
Megjegyzés küldése