![]() |
És ez itt nem a reklám helye! |
Mivel az egész család előszeretettel fogyasztja a joghurtot, bizony elég sok kiadást megspórolunk vele, és persze sokkal egészségesebb mint az üzleti.
Sokat kísérleteztem a joghurtkészítéssel, amíg sikerült elérnem, hogy olyan állaga legyen, mint amilyet az öcsém Svájcban evett, és amelyet szintén ilyen géppel készítettek. Tehát a kísérleti nyulam és egyben zsűrim az öcsém volt. Megpróbálom leírni, hogyan készítem most, bár még most sem sikerül mindig tökéletesre.
Lehet sokan azt kérditek majd, mi haszna ennek a gépnek, hiszen eddig is készítettünk aludtejet. De bizony télen sokszor nehezen aludt meg a tej a meleg hiánya miatt, most pedig egy éjszaka alatt kész a friss joghurt.
Hozzávalók:
- 1 liter tej
- 1 kicsi doboz élőflórás joghurt
A liter tejet felforralom, és langyosra lehűtöm. Egy mélyebb edényben lassanként összekeverem a joghurtot a tejjel, és az üvegecskékbe öntögetem. Az üvegeket fedő nélkül teszem a gépbe.A gépre ráborítom a tetejét, és bekapcsolom, ő majd magától kikapcsol. Legkevesebb 8 órát kell üljenek az üvegek a gépben. Amikor kész hűtőbe teszem, és máris fogyasztható. Friss gyümölccsel, dzsemmel, műzlivel, cukorral ízesíthető.
Az én tapasztalatom, hogy vigyázni kell, a tej se ne legyen forró, se ne legyen hideg, mert akkor kicsapódik a savó. Arra is figyelni kell, hogy a joghurt amivel bekeverjük minél frissebb legyen. Csak ajánlani tudom mindenkinek. Szívesen fogadok recepteket, ha ti esetleg tudtok jobbat.
24 megjegyzés:
Én nem ismerem ezt a gépet, bár hallani hallottam már róla és csak jót. :) Nem lehet esetleg hogy a tej minősége miatt nem sikerült még eddig tökéletesre? - Emőke
Emőke, nem hiszem,hogy a tejjel lenne baj, mert saját házi tejünkből készítem (a szüleim állattartással foglalkoznak),azt hiszem a házi tejnél semmi se jobb.
Olyasmit is olvastam, hogy a tejben ugye tőbb féle baktérium van, ezért is kell felfőzni, és ezek nem mindig férnek össze azokkal az élőflórákkal amik az üzleti joghurtban vannak, és amit belekeverünk a tejbe.Aztán,hogy mi az igazság...Néha eltalálom az állagát, néha nem.
ok, a házitejnél jobb nincs :) Mindenesetre biztos finom a joghurt!:)
E-moke nem a házitejet akartam védelmezni, de itt nálunk az üzleti tejből nem sok mindent lehet készíteni. Egyetemista korombon, Kolozsváron próbáltunk aludtejet készíteni belőle, de mindig csak züldes-sárga savó lett. Persze nem biztos, hogy más országokban is olyan gyenge az üzleti, tesóm szerint Svájcban pl.a gazdák a beszálítok az üzletekbe, de nem higíthatják a tejet mint nálunk, csak pasztőrizálják.
Én télen a radiátoron készítem a joghurtom, nyáron pedig beleállítom egy másik edénybe a tálkát és cserélgetem alatta a meleg vizet. Ja és kizárólag házi tejből, a boltit nálunk is hígítják. Én azt figyeltem meg, hogy sokszor a bolti joghurt minőségétől függ leginkább az eredmény. No meg, elég hosszú ideig kell meleg helyen felejteni. :-)
nam én épp most a tavaszi nagytakarítás alkalmával készülök felvinni a padlásra (na, kissé modernebb, a hálószoba fölött van egy ablak nélküli manzárd szoba, az a lomtár). Ugyanúgy voltam vele mint te. Néha sikerült, de utóbb soha. Pedig legtöbbször én is házitejet használtam, szóval nálam sem az lehetett a hunyó.
Azóta esetleg több tapasztalatod?
sőt, ha visszagondolok, a legelső joghurtom sikerült ebben a masinában a legjobban.
Én mai napig egy héten kétszer - háromszor készítek egy adag joghurtot, már meg sem tudnánk lenni nélküle, persze nyáron könnyű aludtejet készíteni, azt is nagyon szeretjük, de télen nehezebben alszik meg, ezért én nagyon szeretem ezt a kis masinát,(bár igazából az öcsémé).
A tapasztalatom az, hogy nagyon fontosak a következők:
1.Legyen nagyon friss a joghurt, amit a tejbe keverünk, mindig figyelni a szavatossági időt
2. A tej is legyen minél frissebb, főzzük fel, de csak addig amíg bebőrözik, és az edény széleinél gyöngyözik.
3. A tej se meleg, se hideg ne legyen amikor bekavarjuk, csak jó langyos legyen.
4. Minden 4. - 5. alkalommal, használjunk új joghurtot a bekeveréshez.
5. Nem tudom a joghurt márkája mennyire számít, én natúr Danonét használok.
Nekem is hasonló készülékem van, mikor megvettem, a férjem kideritette hogy ez csak egy termosztát, lehurrogta. De nagyon jó dolog: elsősorban mert saját kis üvegei vannak, nagyon jól szállítható, a fedele egyben a megfelelő tálcája is. Próbáltam " párnák alatt" készíteni joghurtott, ha nem vettem ki időben, túróvá vállt. Nem mindig sikerül egyformán nekem sem (pedig finom házi tejet használok), nem tudom miért. Jó tippet láttam a következő blogon: "Invat sa gatesc". Egy román nő aki Franciaországban él. Én "lapte batut" keresés közben találtam rá. Ö 1-2 kiskanál tejpórt is belekever a tejben, még nem próbáltam ki, áll. jót tesz az állagának. Hátha tudtam egy kicsit segíteni!
Szia, Mónika
Most talaltam a bejegyzesre. Nem tudom aktualis-e meg. Nekem is kisuveges joghurtkeszito gepem van, en is teszek bele 2-3 evokanalnyi tejport -a kicsit tobb mint 1 l tejbe- a joghurt mellett. 8 oraig hagyom a gepben, tokeletes allagu es izu joghurtot kapok. Erdemes a tejporral kiprobalni, vagy masfajta natur joghurttal -esetleg frissebbel??, ki tudja miota allhat egyik-masik az uzletben.
Udv,
Agi
Ági, Isten hozott a blogomon, gyere máskor is, természetesen aktuális most is a téma, igaz most jelenleg nem készítek házilag joghurtot, mert édesanyémék tehene éppen most bornyúzó, így nincs házi tej, de ahogy lesz kipróbálom a tejporral is. Köszönöm az ötletet:)
Sziasztok! Nekünk bő hónapja van egyküblis yoghurt készítő gépünk. Nagyon szeretjük. Alig lett rossz. Szinte mindenfajta bolti tejjel(1.5, 2.8, 3.5 ) és házival kipróbáltam. Mindegyikből remek yoghurtot és kefírt lehet csinálni. Nekünk a cserpes yoghurt jött be legjobban. Illetve van egy (tescos és sparos) kék fedelű görög yoghurt, abból is finom, krémszerűt lehet készíteni tejpor nélkül. Sőt azt is felfedeztük, hogy tejfölös ételekbe tejföl helyett kiváló! Sőt sütikbe is. Ha nincs házi tej, akkor is javaslom boltiból:). Zoltán
Ja és még valami...laktózmentes tejjel is kipróbáltam, és az különösen finom lett. Önmagában is édeskés. Zoltán
Sziasztok!
Családban van egy hasonló kütyü. Nem használják, nekem meg mozgatta a fantáziámat, elkértük kicsit.
Első tapasztalatok: a fent említett legegyszerűbb módon készítettük, ill. mi fel sem forraltuk, bolti tejjel, egy kis pohár joghurt hozzáadásával. A várt időre elkészült, tökéletes állagú, de szerintem ez inkább aludttej lett, nem joghurt. Lehet valami "köztes" dolog, mert bolti 1,5%-os tejből ilyen, gyakorlatilag savó nélküli cucc nem szokott születni. De nincs az a savanykás natúr-joghurt íze amit vártam. Érdekelne, hogy milyen szokott lenni másnál! :)
Zoltán Horváth, kösz a hozzáfűzött információkat, biztos hasznos lesz valaki számára.
Csaba, szerintem próbáljátok ki forralt tejjel is, mert a forralatlan tej miatt lesz olyan, mint az aludtej, a forraltba csak a joghurtból került élőflórák maradnak benne, így hasonló lesz a bolti joghurtok ízéhez, bár pont olyan sosem lesz, mert sokkal finomabb. Nem tudom, nekem mindig kissé savanykás lesz, pedig én éppen édesebben szeretném:) Köszönöm a hozzászólást:)
Kedves Kati,
joghurtkészítő gépet szeretnék venni, így jutottam el a blogodhoz. Aztán a veteran egy hirdetesbe, ahol a te soraid köszöntek vissza: http://haztartasigep.vatera.hu/haztartasi_kisgep/egyeb/keszits_otthon_joghurtot_egeszseges_penztarcakimeo_1834494953.html
Gondoltam, megkérdezem, hogy végül mégsem olyan jó ez a gép, vagy a crtl+c ctrl+v csodájával futottam össze? Kriszti
Kedves Kriszti, de jó, hogy írtál, dehogy adom én el a gépet, semmi pénzért nem tenném, amit fent leírtam, az mind való igaz, a gépet mai napig is használjuk.
De a Vaterán a hírdetésben lévő recept tényleg az enyém, pedig én senkinek nem adtam kölcsön, egyszerűen kimásolták. De azt én joghurt készítő gépem, ahogy a fotón is látszik, nem olyan , mint a vaterán lévő.
Amúgy meg erdélyi vagyok, ha el akarnám adni sem tudnám hírdetni a Vaterán, de ismétlem nem adnám el semmi pénzért. Viszont hasonló gép vásárlására csak biztatni tudlak, a baráti körömben is sokan vettek azóta, nem muszály nem tudom milyen márkásnak lennie, finom joghurt készül egy egyszerűbben is, ha jól működik.
De most már arra kérlek, véletlenül se ettől a Vaterán hírdető személytől vegyed.
Köszi mégegyszer, hogy szóltál, Kati
Szia Kriszti, megkérlek szépen, írj egy annyit a nevemben annak a hírdető személynek, hogy nem illik más tollaival ékeskedni. Sajnos engem még regisztrálni sem enged az oldal, hiába választom ki országként Romániát, a város nevét semmi képppen nem fogadja el. Köszi előre is, Kati
Sziasztok, egy kis segítséget szeretnék kérni. Gep nelkul keszitettem joghurtot par kanál tejpor hozzáadásával, csak sovány tejport kaptam es nagyon nyúlós állagú lett a joghurt sajnos. Mi lehet a gond? Köszönöm, Bianka
kelbi, üdvözöllek a blogomon, gyere máskor is :) Nem tudom, hogy csak tejport tettél-e a tejhez, vagy johurtot is? Nagyon sok mindentől függhet a dolog, jó minőségű lehetőleg házi tej az ideális hozzá, bio kultúrával rendelkező jó zsíros joghurt, a tejporról nem tudok nyilatkozni, sosem használtam, és az állandó hőmérséklet is fontos.Én csak géppel szoktam készíteni, de a fenti dolgok betartásával, úgy hallotam másoktól, gép nélkül is jó kellene legyen. Sajnos csak ennyit tudok segíteni.
Szia! Most bukkantam rá az oldaladra és egy kis segítséget szeretnék kérni Tőled. Most vettem egy régi tipusú joghurtkészítő gépet, ilyen tefal, mint a tied. Az eladó nem tudta megmondani hogyan kell használni. Kell-e bele víz, amibe beleállítom a joghurtokat? Vagy csak bekapcsolom és kész. Én ezt kipróbáltam, tehát bekapcsoltam és egy darabig világított a bekapcsoló gomb, kb. negyed órát, aztán kikapcsolt és már nem világít. Most már eltelt kb több, mint fél óra de nem kapcsolt vissza. Ez így jó, vagy van valami baja? Bocsi, hogy ilyen sokat írtam, de mástól most nem tudok kérdezni. Üdv: Ági
Sziasztok! Én most próbáltam ki először a joghurt készítést. Sajnos nem olvastam el elötte ennek az oldalnak a bejegyzését, mert sok jó ötletet találtam, de lenne egy kérdésem. Nekem kefir szerű állaga van pedig 12 órát hagytam az üvegeket a gépben tetővel, most levettem a tetőt az üvegekről és beraktam +2 órára. A kérdésem az lenne hogy tudnék tejpor nélkül homogén állagú joghurtot készíteni?
Sziasztok!
Nem tudom aktuális-e még...
Én az alapokat Pannitól tanultam meg.
Ő mindent tud a joghurtokról, kefírről, sajtokról. Érdemes egyszer végigolvasni a honlapját. Mi folyamatosan készítünk joghurtot és mindig tökéletes. Imádjuk.
A kislányom tejérzékeny. Neki házi készítésű kókusztejből készítem.
Megjegyzés küldése