2024. szeptember 18., szerda

Kovász nevelése

 

Az én kovászos életem érdekes módon nem a pandémia idején, hanem legjobb barátnőm biztatásával idén áprilisban kezdődött, s kezdetben magam sem hittem volna, hogy pár hónap elteltével saját kovásszal kelesztett házi kenyeret fogunk enni.

Mindazok biztatására, akik félnek nekifogni a kovászolásnak, kovászos kenyér sütésnek ,elmondhatom, hogya kenyérsütés terén előzetes tapasztalat ( csakis dagasztás nélküli kenyeret sütöttem addig otthon), és mindenféle extra konyhai eszköz nélkül kezdtem a kovászos kalandomat.

Természetesen az internet segítségével puhatolóztam először, hogy hogyan is lehet egy élettel teli kovászt nevelni, s egy egyszerű alap kovászos kenyér receptet összeállítani. Az első hónapokban sok – sok magyar és külföldi blogot, kovászoló csoportot, cikket végigböngésztem, s arra jutottam, hogy a kisérletezés, a saját tapasztalat sokkal többet segít a fejlődésben, hogy kikisérletezzünk egy olyan receptet ami megfelel a saját családunk részére, s kialakítsunk egy olyan kenyérsütési rutint ami beleilleszkedik az életünkbe, mert a kovászos kenyérhez idő kell.

Az én szemem előtt mindvégig nagymamám házi kenyere lebegett, s bár az enyém nem kemencében sül, de az íze, az állaga pont olyan, mint nagymamám kenyerének.

Nem állítom magamról, hogy tökéletes kovászos kenyeret sütök, de minden alkalommal elcsodálkozom, hogy milyen varázslatos ez a kovász, a kovászos kenyér sütés, hogy egy kis kovászból, lisztből, sóból, vízből, milyen csodás ételt lehet alkotni.

Kovász nevelése


Hozzávalók: kenyérliszt és rozsliszt, langyos víz, két darab tiszta 7 dl- es befőttes üveg.
Elkészítése: Ahhoz, hogy a liszt és víz keveréke érett, aktív kovásszá alakuljon, hogy elszaporodjanak benne az élesztőgombák, a tejsav és ecetsav baktériumok, környezettől függően kb. 8 – 10, de akár ennél több nap is szükséges. Az ideális hőmérséklet a kovász számára 24 – 26 C fok.
1. nap este a befőttes üvegben összekeverünk 25 g kenyérlisztet , 25 g rozslisztet, 50 g langyos vízzel, a fedőt csak lazán ráhelyezve, hogy a levegő járni tudjon, a konyhapultra helyezzük.
2. nap este a masszát átkeverjük, visszatesszük a konyhapultra.
3. nap reggel kimérünk 50 g kovászt egy tiszta befőttes üvegbe ( a maradékot eldobjuk) és 1:1:1 arányban megetetjük, az 50 g kovászhoz adunk 50 g lisztet ( 25 g kenyérliszt, 25 g rozsliszt) és 50 g langyos vizet, csomómentesre kavarjuk.
4. - 8. nap azonos időpontokban, 12 óránként, tehát naponta kétszer megetetjük a kovászt 1:1:1 arányban, mindig kimérünk 50 g kovászt, az 50 g kovászhoz adunk 50 g lisztet ( 25 g kenyérliszt, 25 g rozsliszt) és 50 g langyos vizet, csomómentesre kavarjuk. A maradék kovászt eldobjuk.
A 6. nap körül általában már szép buborékos és felnő az etetés utáni órákban. Amikor három egymást követő napon a kovászunk térfogata következetesen megduplázódik az etetést követő órákban, készen áll a sütésre.
Ha hetente többször is sütünk akkor a kovászunkat tarthatjuk a konyhapulton és naponta egyszer a fennt leírt módon etetjük. Ha hetente egyszer vagy még kevesebb alkalommal sütünk, akkor tarsuk a kovászunkat rászorított fedővel a hűtőben. Sütés előtti napon vegyük ki a hűtőből, hagyjuk szoba-hőmérsékletűre melegedni, és annak fügvényében, hogy mennyi kovászra van szükségünk emelt arányokkal etetjük, pl. 1:2:2, vagy 1:3:3 arányban. Az etetés 6 – 8 órával a sütés előtt történjen.





Nincsenek megjegyzések: